Då var bio det enda nöjet i Bromsten

Röda bio låg där Bromstensplan idag ligger. Ett sant nöje för Bromstensborna.
Röda bio låg där Bromstensplan idag ligger. Ett sant nöje för Bromstensborna.
Olof Molander regisserade ”Oss tjuvar emellan eller en burk ananas” 1944.
Olof Molander regisserade ”Oss tjuvar emellan eller en burk ananas” 1944.
Karin Ekelund, skådespelerska i filmen.
Karin Ekelund, skådespelerska i filmen.
Stig Järrel spelade också i filmen.
Stig Järrel spelade också i filmen.
Eva Dahlbeck i filmen Kvinnodröm av Ingmar Bergman 1955.
Eva Dahlbeck i filmen Kvinnodröm av Ingmar Bergman 1955.
Bakom dagens Bromstensplan döljs ett stycke filmhistoria. Det var på stumfilmsbiografen Röda bio, man hängde. I Bromsten spelades också en av dåtidens stora kassasuccéer in.

Mitt i har tidigare skrivit om filmmiljöer i Västerort. En av våra läsare, Anita Pettersson, ortshistoriker hörde av sig och påminde om ett stycke filmhistoria. Under 1910-1940-talet fanns det en stumfilmsbiograf i Bromsten. Bernt Andersson beskriver i Spångabygden från mars 1995, hur biografen, som i folkmun kallades ”Pavis”, var en samlingsplats för Bromstens ungdomar.

Min morfar var vaktmästare och morbror maskinist. Jag fick gå gratis på bion där matinéer för alla och barnförbjudna filmer visades. Som grabb fick jag vara i maskinrummet och uppleva spänningen när filmrullar brast eller byttes ut. De var också mycket brandfarliga. Eftersom rullarna var många krävdes flera akter  och stor försiktighet, när rullarna skulle bytas ut. 

Bilden visar utsikten från en av Spångas radiomaster. De vita husen i mitten av bilden visar Bromstens gård och byggnaden som var Röda bio. Foto: Spånga Fornminnes- och Hembygdsgille.

 

Röda kvarn låg i en lada vid Bromstens gård, som idag är platsen för Bromstensplan. Den hade röd färg men målades om och blev senare grå. I biografen fanns bänkar av trä och en scen där en för oss idag okänd kvinnlig pianist spelade till stumfilmerna. Bernt Andersson berättar att han ofta satt och tittade på ”Pianotanten”, ibland mer än på filmen.

Bakom den här flerfamiljshuset på Bygdegärdesvägen i närheten av dagens Bromstensplan, låg Röda Bio. Foto: Helena Boman Brodie

Inredningen hade ett tak med blå himmel med sol och moln. Den användes även till teater- och nyårsrevyer. På 1940-talet, lades den ned, då Grand byggdes i Solhem.

Bernt Andersson minns:

Det visades ofta cowboyfilmer med stora stjärnor som Tom Mix och Ken Maynard och hästen Tarzan. Jag minns speciellt en barnförbjuden film, Doktor X som var en ruggig mordhistoria. Jag var väldigt rädd när jag sprang hem i mörkret efter bion. Det såldes godis i samband med visningarna, speciella kolor som kostade några ören bara. Röda bio var verkligen något särskilt för oss barn. Det var det enda nöjet både barn och vuxna hade i Bromsten på den tiden. 

Långt senare, fick familjen Unander-Gosende som under många år drev restaurangen Sigismund vid Bromstensplan en tavla av en nöjd gäst där Röda bio hade målats av. Bilden målades av Oscar Thorslund 2006.

Villa Stenhammar, där ”Oss tjuvar emellan eller en burk ananas”, spelades in. Foto: Från familjen Staafs Familjealbum/insamlat av Anita Pettersson.

Ungefär vid samma tid, 1944, var det en stor filminspelning i Bromsten som skapade mycket uppmärksamhet bland Bromstensborna. Det var filmen  ”Oss tjuvar emellan eller en burk ananas”, med regissören Olof Molander, en av tidens regissörer, tillsammans med Ingmar Bergman och Hans Ekman.

Filmen handlade om en tjuv som stjäl 25 000 pund i en bankkupp i London och som åker till sin flickvän i Stockholm och gömmer pengarna i en konservburk med ananas. Han jagas av parets vän, som numera är kriminalpolis.

Vid dungen till vänster vid korsningen, där Ulvsundaleden svänger ner på Duvbovägen/Mamrevägen, stod Villa Stenhammar där filmen spelades in. Foto: Helena Boman Brodie

 

I filmen fanns skådespelare som Lauritz Falk, Stig Järrel, Karin Ekelund och Eva Dahlbeck. Stig Järrel känner många igen som den auktoritäre och skräckinjagande läraren i filmen Hets, som Ingmar Bergman skrev manus till och Alf Sjöberg regisserade. Eva Dahlbeck var med i flera filmer som regisserades av Ingmar Bergman, bland annat Sommarnattens leende.

Villa Stenhammar, där filmen spelades in, lånades ut av familjen Staaf. Den finns inte kvar, men den låg där vägen från bron över Ulvsundaleden svänger ner på Duvbovägen/Mamrevägen. Möjligtvis hade Ingengör Alfred Staaf, som tillverkade plåtskyltar, kontakter inom filmindustrin då han tillverkade plåten till biografen Drakens neonljus som låg vid Fridhemsplan.

Källor: 

Spångabygden, nr: 52, mars 1995, Spånga Fornminnes- och hembygdsgille

Bromsten – Från gård till samhälle – Affärsverksamheter – yrken från 1899 till 1960-talet, Anita Pettersson

Fotnot: Bernt Anderssons berättelse är inte direkta citat, utan har sammanfattats av skribenten.