Rektorn på Enebybergs skola slutar: ”Lite blandade känslor”

Åsa Strand, rektor, Enebybergs skola, Brageskolan, Hagaskolan, Danderyd
Åsa Strand har gjort sitt på Enebybergs skola.
Åsa Strand slutar som rektor för Enebybergs skola. Det meddelade hon till föräldrar under måndagen.
– Alltid när man slutar så är det med lite blandade känslor, säger hon.

Efter tre läsår som rektor på Enebybergs skola säger Åsa Strand upp sig. Något som flera föräldrar har reagerat på och uttryckt oro över.

Flera föräldrar drar paralleller till det rådande ekonomiska läget i kommunen och att skolan behöver säger upp personal samt få utökad storlek på klasserna till hösten.

Men enligt Åsa Strand handlar det om att hon har fått ett annat arbete.

– Jag har varit här ett tag och ibland kommer man till en punkt där man vill förändra och vill utvecklas. Jag har trivts bra och vi har engagerad personal och föräldrar och vi når jättefina kunskapsresultat, säger hon till Mitt i.

Åsas nya arbetsplats blir på Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) som enhetschef. Åsa kommer att ger råd och stöd till skolor gällande specialpedagogiska frågor kring elever med funktionsnedsättningar. Något hon själv brinner för.

Ger lugnande besked

Åsa Strand passar samtidigt på att ge oroliga föräldrar lugnande besked. Hon säger att Enebybergs skola är en attraktiv skola för rektorer att söka eftersom det är en skola som är välfungerande, har fina resultat och så fina elever.

– Vi har byggt mycket strukturer som inte är personberoende och jag tror att det finns en trygghet i det och jag hoppas att elever och föräldrargruppen ska känna sig lugna, säger hon också.

I informationsbrevet som skickades ut till föräldrarna passar även Maria Weståker som är verksamhetschef för grundskola och gymnasieskola i Danderyd att ge Åsa beröm för hennes insatser på skolan.

– Jag kommer att sakna Åsa mycket, eftersom hon har gjort ett så otroligt bra jobb på skolan men även bidragit med mycket kunskaper och erfarenheter till de andra rektorerna i kommunen, skriver hon.

Stött på motgångar

Enebybergs skola består av fyra enheter, Brageskolan, Enebyskolan, Hagaskolan och Hagapaviljongen. Under de åren som Åsa Strand har varit rektor har allt inte varit en dans på rosor.

Det har bland annat varit mögel i lokalerna på Hagaskolan vilket gjorde att när detta läsår började hade flera skolbarn inget klassrum.

– Vi har tagit oss igenom alla kriser och mycket beror på alla inblandande har varit förstående och villiga att dra åt samma håll. Det har varit viktigt att vi har haft en bra samverkan och dialog så att alla känner sig delaktiga, säger hon.