Maja Eneström, 19, är Årets Elevassistent

maja eneström
Maja Eneström, 19, från Enebyberg får hedersomnämnandet Årets Elevassistent.
Maja Eneström, 19, från Enebyberg är Årets Elevassistent. Hon tilldelas priset för sitt arbete på Vasaborg, på Vasaskolan.
– Det var mitt första vikarejobb, så det känns verkligen jättekul, säger hon.

Redan som 13-åring började Maja Eneström från Enebyberg som gymnastiklärare för barn med Downs syndrom. Och nu – efter endast tre månader som elevassistent har hon fått utmärkelsen Årets elevassistent av Pedagogpoolen.

– Det är mycket som är kul med att jobba som elevassistent. Jag älskar jag att jobba med barn med olika funktionsnedsättningar. Det är viktigt att alla får samma förutsättningar för att kunna lära sig mer, säger hon och fortsätter:

– Men det har varit en liten utmaning för mig också, vissa av de här barnen har autistiska drag och jag har inte jobbat med det förut. Men det är otroligt roligt och lärorikt.

Social och trygg miljö

Pedagogpoolen delar för nionde året i rad ut utmärkelser till de lärarvikarier som har gjort en extra stor och betydelsefull insats på förskolor och skolor runt om i Sverige. I motiveringen till Årets Elevassistent nämndes bland annat Maja Eneströms flexibla och engagerade arbetssätt, som hjälper till att skapa en social och trygg miljö för eleverna.

– Jag är ofta väldigt glad. Alla har ju sina dåliga dagar, såklart. Men jag visar det sällan i så fall. Jag är alltid där och är social och snackar med barnen. Det är viktigt att eleverna känner att de är en del av skolan och inte hamnar utanför. Jag försöker peppa och berömma dem när de gör något bra och försöker komma med nya idéer. Till exempel föreslår att någon kanske ska börja med gympa eller så. Hittar på roliga saker helt enkelt, säger Maja Eneström.

”Det är viktigt att eleverna känner att de är en del av skolan och inte hamnar utanför”

Någon att lita på

Det märks att hon är engagerad i sina elever och sitt jobb. Hon är sprudlande i sina beskrivningar om hur hon arbetar och hur hon vill utvecklas vidare.

Är det svårt att vara en bra förebild?

– Inte egentligen, jag är ju sån som jag är liksom. Men det finns småsaker man får tänka på – vilka ord man väljer att använda och sådär. Men det handlar mer om att man ska vara glad och vara någon som eleverna kan lita på.

Och Maja Eneström kommer att fortsätta vara någon som eleverna kan lita på även i framtiden. Hon har nämligen erbjudits en fast tjänst som resursassistent på Vasaskolan – och tackat ja.