ANNONS

Täbyelever fick skandalköttet: ”Oacceptabelt”

Pressansvarig Jonathan Howell om köttet på Engelska skolan
Jonathan Howell, presschef på Internationella Engelska skolan.
Engelska skolan ser allvarligt på att det obesiktigade polska köttet ska ha serverats i flera av deras skolor. Så allvarligt att friskoleorganisationen kan komma att byta leverantör, enligt presschef Jonathan Howell.
ANNONS

Internationella Engelska skolan är en många skolor som varje dag serveras mat av skolköksföretaget Kleins Kitchen. Friskoleorganisationen blev under helgen kontaktade av Kleins Kitchen med beskedet om att okontrollerat polskt kött kan ha serverats till eleverna.

– Det som har hänt är inte acceptabelt. Samtidigt vill jag poängtera att Livsmedelsverket ännu inte kunnat konstatera att köttet är dåligt eller att det faktiskt serverats på våra skolor, säger Jonathan Howell som är presschef på Internationella engelska skolans huvudkontor.

Kleins Kitchen levererar skolmat till ett 90-tal skolor i Stockholm och Engelska skolans skolor i Enskede, Älvsjö, Södermalm, Täby, Nacka, Liljeholmen och Tyresö är bara några av dem. Totalt handlar det om 239 kilo högrev från ett polskt slakteri som kan ha hamnat i Stockholmsskolorna. På måndagen bekräftade skolköksföretaget att 26 skolor ska serverats köttet.

Storköket Viktor Rydberg i Vasastan har levererat Kliens Kitchens misstänkta kött i boeuf bourguignon till Engelska skolan i Täby. Det ska ha skett den 29 januari, enligt Mitt i:s uppgifter.

Kan komma att byta leverantör

För Internationella Engelska skolan är nästa steg att träffa Kleins Kitchen för att reda ut vad som faktiskt har hänt och dessutom få en inblick i hur skolköksföretaget jobbar.

– Vi förväntar oss att en svenskt företag som Kleins Kitchen ska leverera mat som håller en god kvalitet. Visar det sig att deras arbete inte ligger i linje med våra krav eller att de inte går med de förbättringskrav vi har på dem kan beslutet att byta leverantör vara ett alternativ, säger Jonathan Howell.

Ingen elev rapporterad magsjuk

Sedan beskedet under helgen har både elever och föräldrar informerats om läget. Reaktionerna har varit varierande menar presschefen och berättar fortsättningsvis att ingen av eleverna på de sju berörda skolorna ska ha blivit sjuk.

– Vi serverar alltid tre olika rätter till lunch vilket gör att antalet elever som valt en av rätterna utan kött är fler än de som valt rätten med. Dessutom är det inte säkert att Kleins Kitchen levererat det dåliga köttet till oss.

Kleins Kitchen informerade på onsdagen att med omedelbar verkan kommer allt nöttkött, fläskkött och fågel att börja köpas in från svenska och nordiska leverantörer. Bolaget har också tagit fram ett åtgärdsprogram och ska genomföra en granskning av sina köttleverantörer.

ANNONS

”Kommer granska deras rutiner”

Har Kleins Kitchen gjort tillräckliga åtgärder för att återupprätta Engelska skolans förtroende för dem som matleverantör?

– Vi är glada att de har förbättrat sin kravlista, men vi kommer att fortsätta att ha en nära dialog med Kleins Kitchen för att få en mer ingående förståelse för deras kvalitetsåtgärder och granska deras rutiner för att försäkra oss om att företaget lever upp till våra högt ställda krav, säger presschef Jonathan Howell till Mitt i Täby vid lunchtid på onsdagen.

Tyck till! Vad anser du som elev om det inträffade? Och hur tänker du som förälder? Hör av dig till oss på Mitt i Täby.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.