ANNONS

Oppositionen: nya Engelska skolan utreddes inte tillräckligt

Internationella Engelska skolan etablerar sig i Väsby, Engelska skolan och V, S och MP kritiska
Engelska skolan och den politiska oppositionen i Väsby är fundersamma över beslutet att låta Internationella Engelska skolan etablera sig.
Nyligen bekräftade friskolekoncernen Internationella Engelska skolan att man öppnar en skola i Smedby. Men varken den politiska oppositionen eller Engelska skolans rektor Marie Källström tycker att kommunen utrett etableringen ordentligt.
ANNONS

Internationella Engelska skolan, IES, är en stor friskolekoncern verksam över hela Sverige och meddelade nyligen att man öppnar en skola vid Marabou nästa år för 600 elever, från förskola till nian.

Marie Källström är rektor på Engelska skolan i Smedby som grundades av Sverigefinska skolan. Hon menar att IES etablering kommer att påverka alla skolor i Väsby.

Marie Källström, rektor på Engelska skolan i Upplands Väsby

Engelska skolan undersöker möjligheten att öppna förskoleverksamhet, enligt skolans rektor Marie Källström. Foto: Privat

– Jag tror att när en så här stor skola kommer in påverkar det alla skolor i kommunen. Men det viktigaste är att skilja på oss och dem. IES är en stor vinstdrivande koncern, vi är en väldigt liten och fristående enhet som drivs av en stiftelse utan vinstintresse. Likheten i skolornas namn skapar en del förvirring, säger hon.

Mer öppen dialog

Marianne Källström menar att det är nyttigt med konkurrens och att skolor måste utvecklas hela tiden.

Däremot önskar hon att Upplands Väsby kommun gett Engelska skolan en chans att yttra sig inför beslutet om IES etablering.

– Vi hade önskat en dialog med kommunen innan de tog det här beslutet. Kanske en möjlighet att yttra oss och hinna förbereda oss. IES är ju en direkt konkurrens för oss, men också för alla skolor i Väsby, då hade vi kunnat anpassa oss eller samarbeta på ett eller annat sätt. Men det är inte för sent än, vi kanske fortfarande kan etablera bra kontakt med IES.

ANNONS

Snabb process

Upplands Väsby kommun har sagt sig vara positiv till nya friskoleaktörer. Men enligt Vänsterpartiets gruppledare Anders Rosén har hela beslutsprocessen varit oklar sedan utbildningsnämnden lämnade ett yttrande till Skolinspektionen gällande IES etablering i april.

En skola med stora utmaningar kan göra jättemycket utan att det syns i meritvärdena, säger kommunalrådet Anders Rosén (V).

En skola med stora utmaningar kan göra jättemycket utan att det syns i meritvärdena, säger kommunalrådet Anders Rosén (V). Foto: Upplands Väsby kommun

– Vi från S V och MP är kritiska till hur det gått till. Vi är en av landets mest privatiserade skolkommuner, vi behöver inte ytterligare en privat aktör. Det yttrande utbildningsnämnden gjorde var väldigt platt och man utredde inga konsekvenser för andra skolor i kommunen. Det här har man i princip smugit igenom, säger han.

I slutet av juni godkände Skolinspektionen IES ansökan. I sin bedömning tog man hänsyn till att Upplands Väsby kommun skrivit att det finns ”ekonomiska och organisatoriska fördelar med att en ny grundskola etablerar sig i kommunen då det skulle bidra till att fler grundskoleplatser skapas”.

I september gav Upplands Väsby kommun IES bygglov för att bygga om lokalerna vid Marabou. Men Anders Rosén (V) säger att ”det inte är en lysande placering”.

– Det ligger rätt långt ifrån de områden vi bygger och många kommer bli bilberoende för att ta sig dit. Det kommer inte bli en grannskapsskola som man går eller cyklar till. Sverigefinska skolan och Engelska skolan finns redan där. Vad innebär det här för dem med en ny skola med samma inrikting? Vad finns det för trafiklösningar till och från skolan?

Vill skiljas åt

För Engelska skolans rektor Marie Källström är det viktigaste att man skiljer på IES och Engelska skolan.

– Det är två skolor med engelsk profil, det är klart att det är en konkurrerande verksamhet till oss. Men våra föräldrar och elever kan känna sig trygga med att vi kommer fortsätta bedriva kvalitativ undervisning som vi alltid gjort. Ingenting kommer att förändras.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.