Enkelt för kriminella att få tag på vapen

Rekordmånga vapenbrott anmäldes i Sollentuna förra året. Samtidigt beslagtas allt fler illegala skjutvapen i Stockholmsområdet.

I mars dömdes en 19-årig Sollentunabo för grovt vapenbrott. När han greps av polis i en butik i Rotebro hade han försökt gömma en skarpladdad pistol i en varuhylla.

I förhör uppgav han att han bar vapen och skottsäker väst för att kunna ”röra sig som vanligt”, eftersom det fanns personer som ville åt honom. Enligt polisen är det ett typiskt fall där unga kriminella beväpnar sig.

Antalet vapenbrott i Sollentuna ökar, och förra året anmäldes 68 innehav av olika vapen – en ny toppnotering.

– Det är min uppfattning, att mängden vapen ökat i norrort de senaste åren. I distriktet har Sollentuna haft flest skjutningar, säger Patrik Hamrén, chef på grova brott vid Norrortspolisen.

Ökningen av illegala vapen syns i hela Stockholmsregionen. Fram till den 1 juni hade polisens Novagrupp, som arbetar i hela länet, tagit 50 vapen i beslag. Det kan jämföras med 22 under hela 2014.

– Det är mer vapen i kriminella miljöer i Stockholm i dag. Rör man sig i de kretsarna kan man relativt lätt få tag på ett handeldvapen, säger Gunnar Appelgren, chef på spaningssektionen och ledare för Novasatsningen.

En stor del smugglas från Balkan och Slovakien. Bakgrunden är ökade motsättningar mellan kriminella grupperingar, menar Gunnar Appelgren.

Och det är inte bara de tyngst kriminella som beväpnar sig.

– På en lägre nivå uppträder man mer impulsstyrt och är mer benägen att använda våld. Oftast inte för att döda, utan för att skrämmas, säger Gunnar Appelgren.