Nästa sommar får du bära bärsen själv – enklare regler på förslag

Nästa sommar får kanske gästerna själv bära glaset ut till bordet.
Nästa sommar får kanske gästerna själv bära glaset ut till bordet.
I dag är det förbjudet att själv bära sitt glas vin eller öl ut i solen på en uteservering. Nu vill den grönblå majoriteten i stadshuset skippa förbudet.
– Med denna förändring underlättar vi för både gäster och restauranger, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Den grönblå majoriteten vill ha enklare alkoholregler för restauranger med friliggande uteserveringar.

I dag kräver stadens regler bordservering på uteserveringar som ligger nära restaurangen, men inte i omedelbar anslutning till den – till exempel om man måste gå några steg för att komma till serveringen.

Men från och med nästa sommar kan det bli tillåtet att själv bära ut sitt glas vin eller öl i solen, eller bära in det på restaurangen om det börjar regna.

”Uteserveringar gör staden mer levande”

Detta är innehållet i ett nytt förslag om enklare regler som den grönblå majoriteten nu lägger. Tanken är att förenkla för uteserveringarna.

– Stockholms uteserveringar gör staden levande och med denna förändring underlättar vi för både gäster och restauranger, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Jan Jönsson

Jan Jönsson (L), socialborgarråd.

Ser ni några risker med förslaget?

– Nej, det kommer även fortsättningsvis krävas uppsikt från serveringspersonal vid friliggande uteserveringar, kontoret ser över hur det nya regelverket ska utformas, säger Jan Jönsson.

Nämnden ger nu socialförvaltningen i uppdrag att se över riktlinjerna för att förändringen ska kunna träda i kraft inför sommaren 2020.

Beslutet  kommer att fattas på fullmäktige i höst.