Enklare vardag efter dumpningen: ”Beklagligt”

Enklare vardags vd Fariba Bameti lovar starta en intern utredning.
Enklare vardags vd Fariba Bameti lovar starta en intern utredning.
Nu svarar hemtjänstföretaget Enklare vardag på kommunens beslut att häva avtalet. Företaget lovar att starta en intern utredning efter fuskanklagelserna.
– Det är ett mycket tråkigt beslut som kommunen fattat, skriver företagets vd Fariba Bameti i ett mejl till Mitt i.

Hemtjänstföretaget Enklare vardag har hamnat i blåsväder. För två veckor sedan avslöjade tidningarna Arbetet och Kommunalarbetaren att företaget utnyttjade sina anställda och fuskade med tidrapporteringen.

Upplands Väsby kommun, som under en längre tid riktat misstankar mot företaget, valde under tisdagen att säga upp avtalet med Enklare vardag. Anledningen är att företaget vid flera tillfällen registrerat att en och samma person arbetat i Väsby samtidigt som denne jobbat som personlig assistent i en annan kommun.

– Det är beklagligt. Beslutet drabbar våra medarbetare och kunder, som känner oro, skriver Fariba Bameti om kommunens beslut att säga upp avtalet.

Lovar starta intern utredning

Hon menar att företaget inte hittat något som styrker att anställda har fuskat med tidrapporteringen, men lovar att företaget nu ska gå till botten med anklagelserna om dubbelregistreringar.

– Detta inträffade enligt hävningsbeslutet för sju månader sedan. Vi kommer starta en intern utredning för att undersöka detta närmare.

Förutom dubbelregistreringar har kommunen konfronterat företaget med misstankar om anhöriganställningar och brister i nyckelhanteringen.

– Kunders nycklar förvaras säkert på vårt kontor i Upplands Väsby, så vi ser inga brister där. Vi har inte haft någon avvikelse kring kunders nycklar. Misstankarna om anhöriganställning kan vi inte heller hitta någon grund för, skriver Fariba Bameti.

Hur går ni vidare nu?

– För tillfället samlar vi våra medarbetare som berörs av det här beslutet för att stötta och informera dem. Och så försöker vi lugna oroliga kunder. Längre än så har vi inte hunnit tänka.