ANNONS

Enkönade fritids blir permanenta

Första bilden är, från vänster: Oscar, Axel, Erik, Fabian och Fred.  Andra bilden är, från vänster: Ledare Elin, Arvid, Axel, Fred, Ludvig, Fabian, Oscar, Casper, Sten, Erik, Theo
Första bilden är, från vänster: Oscar, Axel, Erik, Fabian och Fred. Andra bilden är, från vänster: Ledare Elin, Arvid, Axel, Fred, Ludvig, Fabian, Oscar, Casper, Sten, Erik, Theo
Tyresö kommun är först i landet med att testa profilfritids.

Nu vill politikerna permanenta och utvidga försöket.

– Min vision är att vi om ett par år har tio profilfritids och att några av dem har kulturinriktning, säger politikern Dick Bengtson (M).
ANNONS

Det är höstlov på Hanviken SK:s fritids. Idrottsklubben som är en av fyra arrangörer av så kallade profilfritids har normalt sett en grupp på 22-25 barn, men lovet har halverat truppen.

– Men vi växer och växer hela tiden och har till och med kö. Det finns föräldrar som anmäler intresse redan när barnen börjar i förskoleklass för att vara säkra på att få en plats när barnen börjar trean, säger Micaela Sjölund, fritidsledare.

På Hanvikens SK:s fritids ligger fokus på rörelse. Alla ska kunna vara med och målet är att locka både barn som egentligen inte är intresserade av sport och barn som redan är med i en idrottsklubb, berättar Micaela Sjölund.

Den här terminen har dock enbart pojkar börjat på fritidset.

Likadant ser det ut hos Tyresö basket och Tyresö FF:s gemensamma profilfritids, enligt kommunens utvärdering. Hos Tyresö ryttarförening är könsfördelningen likadan, fast tvärtom med undantag av ett barn.

Det enda profilfritids som ens kan prata om könsfördelning är det som Brännpunkten arrangerar tillsammans med Royal Crowns. Där går det fyra flickor och elva pojkar.

Enligt Micaela Sjölund är det en av framtidens utmaningar för de arrangerande föreningarna.

– Vi jobbar ju mycket med lekar och samarbetsövningar för att det ska passa alla, säger hon.

9-årige Fabian Lindeberg tycker inte att frånvaron av flickor på hans fritids spelar någon större roll.

ANNONS

– Gillar man sport är det här jättebra. Vi är ute mycket mer än på mitt förra fritids och man kan gå direkt till fotbollsträningen härifrån, säger han.

I en utvärdering av försöket med profilfritids som Tyresö kommun gjort konstaterar man att försöket slagit väl ut. Barn, föräldrar och de anordnande föreningarna är i stort sett nöjda.

– På det stora hela har det gått bra, men kanske måste vi se över föreningarnas tillgång till idrottshallar och hur anslagen ska utformas. Det vore också trevligt om vi kunde få in föreningar inom kulturområdet. Min vision är att vi om ett par år kanske har tio profilfritids, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Dick Bengtson (M).

Är det ett problem att de flesta profilfritids består av enkönade grupper?

– Det förvånar mig lite att fördelningen inte är jämnare på vissa. För att jobba mot detta skulle man kunna tänka sig olika typer av konstellationer, till exempel en idrottsförening och en kulturförening, säger han.

Tidigare kritik mot profilfritids har varit att de inte berättigar till maxtaxa. Föräldrar som vill ha två barn på profilfritids, eller blanda kommunalt fritids och profilfritids, kan behöva betala hundratals kronor mer varje månad.

Micaela Sjölund tycker att även detta är en viktig aspekt att jobba med i framtiden.

– Det är en nackdel att inte alla har råd. Visst är det fint med valfrihet, men den ska vara till för alla, säger hon.

Dick Bengtson tycker dock inte att det är ett hinder för att fortsätta.

– Man ska ha klart för sig att det här är en unik form som vi här i Tyresö tagit fram. Den lyder inte under skollagen. Det ska vara tryggt, men varje anordnare får ta fram sin egen profil och sina egna priser upp till en viss gräns, säger han.

”Gillar man sport är det här jättebra.”

Fakta

Högst 800 kronor per barn i månaden

Försöket med profilfritids startade höstterminen 2014 och riktar sig till 9–12-åringar.

Inför starten godkändes sex föreningar som enskilt eller i samarbete med varandra arrangerar fyra olika så kallade profilfritids. Kommunens krav är att minst en anställd ska ha utbildning och erfarenhet av arbete med barn och unga.

Profilfritids behöver inte ha öppet på morgnarna, men ska ha öppet mellan 14 och 18 på skoldagar samt 9-17 på lovdagar med undantag av sommarlovsstängningar.

Arrangörerna får ta ut högst 800 kronor per barn i månadsavgift.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.