Min lokala hjälte

Enormt dyrbar konstsamling till salu

Niclas Forsman är VD Stockholms Auktionsverk där man ska sälja den största konstsamlingen i verkets 342-åriga historia.
Niclas Forsman är VD Stockholms Auktionsverk där man ska sälja den största konstsamlingen i verkets 342-åriga historia.
Stockholms auktionsverk på Östermalm säljer den största konstsamlingen i verkets historia. En av tavlorna värderas till upp mot 30 miljoner kronor.

Konstsamlingen har tillhört Arne och IngaBritt Lundberg. Arne Lundberg var verkställande direktör för Fortia – moderbolag till Pharmacia. Makarna grundade också IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse.

Men paret var även konstsamlare och fick under sina liv tag på riktiga dyrgripar. Dyra tavlor som nu ska säljas av Stockholms auktionsverk på Östermalm.

Enligt auktionsverket på Nybrogatan har man aldrig hanterat en större konstsamling under verkets 342-åriga historia. Bland konstnärerna finns Wassily Kandinsky, Yves Klein, Max Ernst och René Magritte.

– Samlingen består av en enastående bukett konstverk av de riktigt stora namnen i 1900-talets konsthistoria och att en målning av Kandinsky i denna kvalitet kommer ut på auktion är något av en sensation, säger Niclas Forsman VD Stockholms Auktionsverk till verkets hemsida.

Samlingens höjdpunkt är målningen Kreis u. Fleck, av Wassily Kandinsky – värd mellan 25 och 30 miljoner kronor. Målningen har tidigare ägts av Sidney Janis Gallery i New York och har varit utställd på ett flertal museer och gallerier i världen. Bland annat på San Francisco Museum of Modern Art och på Kunsthalle i Bern.

IngaBritt och Arne Lundbergs dotter har genom försäljningen önskat att fler ska få ta del av konsten som funnits i hennes barndomshem. Auktionen och visningen av verken äger rum på Nybrogatan 32 i mitten av november.