Här bryts ensamheten för Kungsholmens äldre

Sten A. Truedsson och Siv Dyrhage träffas numera varje vecka och spelar kort.
Sten A. Truedsson och Siv Dyrhage träffas numera varje vecka och spelar kort.
Var fjärde senior i Kungsholmen saknar en nära vän. Ensamhet kan leda till allt från depression till förtida död.
Men det finns sätt att bryta isoleringen.
– Det känns fantastiskt att få nya vänner, säger Siv Dyrhage, 83.

Borden står festdukade och gröten håller på att koka inne i köket. Det är dags för den årliga julgrötslunchen på Baltzar träfflokal, en mötesplats för seniorer boende på Kungsholmen och Essingeöarna. Vid ett av borden sitter Siv Dyrhage, 83.

– Det här är en välsignelse. Att få komma hit och ha det trevligt.

Hon är änka och många av barndomsvännerna har gått bort.

– Ensamheten är hemsk. Först vågade jag inte gå hit, vilket nu känns löjligt. Men personalen tog emot mig med öppna armar, säger Siv och fortsätter:

– Jag har en stor familj, men ibland vill man också prata med jämlikar.

På träffpunkten kom hon i kontakt med kortspelsgänget, som spelar allt utan bridge, som hon nu ses med en gång i veckan. Där träffade hon också väninnan Maj, 86, som hon kan fnissa med precis som när hon var en flicka.

– Vi blir så skrattiga. Våra barn skulle inte känna igen oss. Det är fantastiskt att få nya vänner.

Det sämsta med att bli ensam är tomheten.

– Det värsta är när man öppnar dörren, och så är det ingen som väntar på en. Men man måste våga ge sig ut. Även om man känner sig blyg.

Vill att fler hittar hit

Hennes kompis Sten A. Truedsson, 76, håller med.

– Det är synd att inte fler kommer hit, eller till andra mötesplatser som finns för äldre.

Förutom kortgänget är han också med i en herrklubb, där medlemmarna är födda år 1941.

– Några röker cigarrer. Andra äter ärtor och dricker punsch. Och så pratar vi mycket. Och löser alla världsproblem.

Bordsgrannen Bengt Granhed, 83, uppskattar att det är ett enkelt sätt att umgås på träffpukten.

– Det gamla krångliga sättet, som vi umgicks på innan min fru gick bort, med dukat bord känns numera för omständligt. Jag kan inte längre upprätthålla den sortens umgänge. Därför är det jätteskoj att förnya det på det här sättet.

Många ensamma

Tittar man på statistiken över hur många äldre som känner sig ensamma är den nedslående.

Var tredje senior över 85 år känner sig regelbundet ensam och var fjärde över 65 år uppger att de inte har en nära vän, enligt siffror från SCB.

Socialstyrelsens undersökningar riktade till äldre som har hemtjänst eller bor på äldreboende bekräftar bilden, och visar att över hälften av de svarande besväras av ensamhet.

Dessutom nekas flera som söker plats på äldreboende, i fjol fick 39 äldre avslag på Kungsholmen vilket motsvarar runt en sjundedel av ansökningarna. Anledningen är ofta att den äldre inte är tillräckligt sjuk, utan lider av till exempel ensamhet som i sig inte är ett krav för plats på vård- och omsorgsboende.

Svåra konsekvenser

Konsekvenserna av ensamhet kan bli förödande. Forskning visar att det kan leda till allt från depression till sämre matvanor och död i förtid.

– Det är helt klart ett problem. Vilket hade kunnat motverkats genom att man bryter isolationen och ensamheten, säger Anna Eriksson, som arbetar på ett av de största pensionärsförbunden, SPF Seniorerna och skrivit en rapport om ämnet.

Högre pensioner, som matchar boendekostnaderna i Stockholm, fler sociala mötesplatser, att själv kunna ta sig in och ut ur bostaden och få hemtjänsten att snabbare upptäcka ofrivillig ensamhet är några saker att jobba med, tycker hon.

– Ensamhet är tabubelagt, precis som att prata om att man inte får pensionen att räcka till eller att man mår psykiskt dåligt. Man kanske skäms för att man känner sig ensam. Det är viktigt att bryta stigmatiseringen, att våga prata om det och göra något åt det.

Fakta

Allt fler äldre på Kungsholmen

Personer som är/förväntas vara 65 år eller äldre i stadsdelsområdet.

2007: 8149

2016: 10 933

2021: 12 052

2026: 13 291

Källa: Stockholms stad
Fakta

Här kan ensamheten brytas på Kungsholmen

Baltzar. Mötesplats för seniorer boende på Kungsholmen och Essingeöarna. Bolinders plan 1, 1 tr ner.

Stadsmissionen. Äldrecenter med drop-in-café. Olika aktiviteter som matlagningskurs, bridge eller sånggrupp. Fleminggatan 66.

Dessutom finns flera väntjänster som Äldrekontakt, som ordnar gratis fikaträffar för äldre hemma hos volontärer, Röda korsets besöksverksamhet och träffar/aktiviteter som ordnas av PRO, SPF eller kyrkan.

Fakta

Så många får avslag på äldreboende

År, Ansökningar, Avslag

2016: 275, 39

2015: 243, 38

2014: 238, 48

2013: 264, 31

Många av avslagen gäller personer som inte är tillräckligt sjuka, utan lider av till exempel ensamhet, som i sig inte är ett krav för plats på vård- och omsorgsboende.

 

Källa: Kungsholmens stadsdelsförvaltning