ANNONS

Här bryts ensamheten för Södermalms äldre

Sune Bengtsson. Äldre ensamma. Träffa volontärer som fikar med äldre för att bryta ensamheten.
Söderbon Sune Bengtsson, 76, brukar fika flera gånger i veckan i Viljans lokaler.
Var fjärde senior på Söder saknar en nära vän. Och var tredje nekas plats på äldreboende.
Men det finns sätt att bryta isoleringen.
– Det finns väldigt mycket på Södermalm för äldre, säger Tove Altvall, samordnare på Viljan.
ANNONS

Utanför porten står rullatorerna parkerade på rad. Inne i lokalen på Magnus Ladulåsgatan är det proppfullt av kaffedrickande äldre, som brukar samlas här i den ideella föreningen Viljans rum två dagar i veckan för samvaro och trivsel.

Vid ena bordsändan sitter Sune Bengtsson, 76, som tillhör boulegänget. Han går hit så ofta han kan.

– Det är jättetrevligt att få komma hit, att få vara tillsammans med andra. Istället för att ligga ensam hemma, titta ut genom fönstren och se om det regnar.

Han bor ensam och berättar att bekantskapskretsen krympt på äldre dar. Flera av de gamla vännerna har gått bort.

– Sådant är livet. De gamla polarna har försvunnit. Jag har inga barndomsvänner kvar.

Pratar om allt möjligt

Men här på träffpunkten har han fått flera nya bekantskaper. Förutom att fika så gör de olika aktiviteter tillsammans, som boule eller curling. Eller går på teater. Men oftast sitter de här, dricker kaffe och samtalar.

– Vi pratar om allt möjligt. Dagliga händelser och hur vi mår. Det är bra att göra något på dagarna, det gör att man får struktur.

Det vi tampas med är de som är ofrivilligt instängda hemma.

ANNONS

Tove Altvall, Viljan

Tove Altvall, har jobbat på Viljan i 14 år. Hon ingår också i en nätverksgrupp där frivilligorganisationer träffar kommunen för att prata om hur man kan förbättra livet för stadsdelens seniorer.

– Det finns väldigt mycket på Södermalm för äldre som har benen i behåll och har lite socialt i sig. Det vi tampas med är de som är ofrivilligt instängda hemma och de som inte vill göra saker i grupp, vilket alla organisationer tampas med.

Volontärer når hemmasittarna

För att nå även hemmasittarna finns några volontärer som kommer hem och håller äldre sällskap. Det finns också volontärer som hjälper till om man behöver hjälp med att gå till frissan, fotvården, handla kläder eller liknande.

Och hjälpen behövs. För tittar man på statistiken över hur många äldre som känner sig ensamma är den nedslående.

Var tredje senior över 85 år känner sig regelbundet ensam och var fjärde över 65 år uppger att de inte har en nära vän, enligt siffror från SCB.

Socialstyrelsens undersökningar riktade till äldre som har hemtjänst eller bor på äldreboende bekräftar bilden, och visar att över hälften av de svarande besväras av ensamhet.

En tredjedel nekas plats på äldreboende

Dessutom nekas flera som söker plats på äldreboende, från januari till oktober fick 131 äldre avslag på Södermalm – vilket motsvarar en tredjedel av de som ansökt. Anledningen är ofta att den äldre inte är tillräckligt sjuk, utan lider av till exempel ensamhet som i sig inte är ett krav för plats på vård- och omsorgsboende.

Konsekvenserna av ensamhet kan bli förödande. Forskning visar att det kan leda till allt från depression till sämre matvanor och död i förtid.

– Det är helt klart ett problem. Vilket hade kunnat motverkats genom att man bryter isolationen och ensamheten, säger Anna Eriksson, som arbetar på ett av de största pensionärsförbunden, SPF Seniorerna och skrivit en rapport om ämnet.

Ensamhet är tabubelagt

Anna Eriksson, SPF Seniorerna

Viktigt att våga prata om det

Högre pensioner, som matchar boendekostnaderna i Stockholm, fler sociala mötesplatser, att själv kunna ta sig in och ut ur bostaden och få hemtjänsten att snabbare upptäcka ofrivillig ensamhet är några saker att jobba med, tycker hon.

– Ensamhet är tabubelagt, precis som att prata om att man inte får pensionen att räcka till eller att man mår psykiskt dåligt. Man kanske skäms för att man känner sig ensam. Det är viktigt att bryta stigmatiseringen, att våga prata om det och göra något åt det.

Fakta

Här kan ensamheten brytas på Södm

Kanelbullen IT-café. Mötespunkt för dig som är senior, vill lära mer om datorer och träffa andra. Rosenlundsgatan 44 A.

Lusthuset. Öppen verksamhet för äldre inom Hornstulls servicehus, fika och aktiviteter. Lignagatan 6.

Nytorgsträffen. Anhörigcenter och mötesplats för seniorer. Nytorgsgatan 44.

Tanto aktivitetscenter. Mötesplats för äldre, fika och aktiviteter. Rosenlundsgatan 44.

Tellus fritidscenter. Stor öppen fritidsverksamhet med många aktiviteter. Allt från dans till filmvisningar. Lignagatan 8.

Viljan. Öppet hus flera dagar i veckan. Målgrupper är personer som behöver stöd när det naturliga nätverket inte räcker till. Magnus Ladulåsgatan 15.

Dessutom finns flera väntjänster som Äldrekontakt, som ordnar gratis fikaträffar för äldre hemma hos volontärer, Röda korsets besöksverksamhet och träffar/aktiviteter som ordnas av PRO, SPF eller kyrkan. Föreningen Fatimaunionen, ordnar julfirande på Södermalm – julafton och juldagen – på Rosenlundsgatan 44A.

Fakta

Så många får avslag på äldreboende

År, Ansökningar, Avslag

2017: 414, 131 (t.o.m. okt)

2016: 446, 114

2015: 493, 131

2014: 513, 137

2013: 489, 74

Många av avslagen gäller personer som inte är tillräckligt sjuka, utan lider av till exempel ensamhet, som i sig inte är ett krav för plats på vård- och omsorgsboende.

 

Källa: Södermalms stadsdelsförvaltning
Fakta

Allt fler äldre på Södermalm

Antalet personer som är/förväntas vara 65 år och äldre i stadsdelen.

2007: 15 777

2016: 21 827

2021: 24 414

2026: 26 447

 

Källa: Stockholms stad
ANNONS