Angelica öppnade dörren för Aman

Det har gått ett halvår sedan Angelica Sandh och hennes familj öppnade dörren för 15-åriga Aman Dawit från Eritrea.
– Jag har hela tiden tänkt, att från den dagen han klev över tröskeln, så är han vårt barn.

– Vi ska behandla honom som vem som helst av de andra barnen, säger Angelica.

Tanken om att bli familjehem och ta emot ett ensamkommande flyktingbarn tog form när Angelicas äldsta dotter flyttade hemifrån. Plötsligt fanns det ett ledigt rum i huset i Kallhäll.

– Vi hade tiden, platsen och engagemanget, så jag tog upp det med resten av familjen och ingen tyckte att det lät tokigt. Min ena dotter undrade till och med varför det inte redan bodde ett barn här: ”Vad väntar vi på?”

De anmälde sitt intresse till kommunen och efter sedvanlig utredning blev de godkända. En vårdag i mars fick de träffa Aman för första gången.

– En dag ringde de från socialtjänsten och sa att de hade en pojke som behövde någonstans att bo. Han ville bo i ett hem där det pratas svenska.

Det klickade direkt med Aman

Första mötet var på socialtjänstens kontor.

– Vi fick kontakt direkt. Jag kände att det var självklart att han skulle bo hos oss.

Angelica och hennes familj öppnade sitt hem för ensamkommande flyktingpojken Aman Dawit, 15 år. Foto: Anna Nyberg

Angelica och hennes familj öppnade sitt hem för ensamkommande flyktingpojken Aman Dawit, 15 år. Foto: Anna Nyberg

Tre dagar senare flyttade Aman in. Nu är han hemmastadd i Kallhäll. Sitter bredvid Angelica i kökssoffan, rör i sin tekopp och ler en aning blygt.

– Jag lämnade Eritrea i början av 2015. Jag reste till Sudan, sedan Libyen, sedan med båt över medelhavet till Italien. Och åkte tåg genom Europa. Jag ville till Sverige, säger Aman.

Kvar i Eritrea finns hans biologiska familj – mamma, pappa och tre syskon. Aman säger att han saknar dem, men att de också är glada för hans skull.
I Eritrea tvingas alla ungdomar till obligatorisk militärtjänst på obegränsad tid. De som vägrar eller inte lyder order riskerar tortyr. FN har kallat Eritreas militärtjänstgöring för en modern form av slaveri. Det var för att undvika militären som Aman flydde.

– Jag ville inte dit. Jag vill studera och gå i skolan, säger han.

Gillar fotboll och att gymma

I dag pluggar han på Viksjöskolan, på fritiden gillar Aman att spela fotboll, träna på gym och träffa kompisar.

– Jag gillar att träna. I skolan är allt roligt, särskitl idrott och musik, säger han.

Aman är ett av de 173 ensamkommande flyktingbarn som Järfälla kommun har ansvar för. Förra året fick kommunen ta emot 165 ensamkommande, i stället för 22 som var det ursprungliga avtalet.

LÄS MER: Mitt i Järfälla har tidigare skrivit om hur de ensamkommande barnen bollats runt mellan olika Stockholmskommuner.

Eftersom kommunen har extra stort ansvar för ensamma barn som flyr till Sverige blev det en stor påfrestning på socialtjänsten.

Kommunen har ett stort ansvar

I april 2016 bildades en helt egen enhet för ensamkommande och personalstyrkan gick från tre personer till 15.

– Hittills i år har vi tagit emot ett asylsökande ensamkommande barn, så i år har arbetet varit fokuserat på att komma ikapp, säger Britt-Marie Bjerver, som är chef på den nybildade enheten för ensamkommande.

Ensamkommande barn lyder under socialtjänstlagen och kommunen har ansvar för barnens behov av boende, vård och skolgång oavsett om de är asylsökande eller har fått permanent uppehållstillstånd.

För vuxna gäller däremot andra regler. Det är först när personen fått uppehållstillstånd som de blir ett kommunalt ansvar. Sedan den 1 mars 2016 gäller en ny bosättningslag där kommuner tvingas att ta emot ett visst antal nyanlända.

Hundratals nya invånare nästa år

Järfälla kommun ska under 2017 ta emot 233 personer.

Alexander Rajsic är samordningschef för integration och mottagande i Järfälla kommun.

– För ett år sedan handlade det om att lösa en akut nationell situation. Migrationsverket klarade inte av att placera alla asylsöknaden som kom och därför fick kommunerna bistå. I dag har vi ett helt annat läge än förra året. Nu stänger Migrationsverket ner asylboenden samtidigt som den nya lagstiftningen har gjort att personer med uppehållstillstånd anvisas ut i kommunerna, säger han.

Svårt att ordna bostäder

Det innebär att när en person fått uppehållstillstånd är det kommunen som ansvarar för att ordna boende om personen inte klarar det själv.

LÄS MER: Så ska Järfälla kommun ordna permanenta bostäder åt flyktingar

Enligt Migrationsverket har 170 nyanlända som kommit till Järfälla i år ordnat eget boende, men för 169 personer som anvisas enligt bosättningslagen är kommunen ansvarig för att ordna boende.

– Det är enormt utmanande i den bostadssituation som hela Stockholmsregionen har i dag att varje månad ta emot nya anvisade, säger Alexander Rajsic.

Fakta

Här bor Järfällas ensamkommande barn

Järfälla har ansvar för 173 ensamkommande barn:

  • 126 ensamkommande barn som söker asyl.
  • 47 ensamkommande barn har permanent uppehållstillstånd.
  • Av de totalt 173 stycken som Järfälla kommun har ansvar för bor 70 av dem i kommunen.

Här bor Järfällas ensamkommande:

  • 41 barn på HVB-hem.
  • 1 barn på statligt LVU-boende.
  • 35 barn i familjehem.
  • 75 barn i jourhem.
  • 21 barn i stödboende.
Källa: Järfälla kommun