ANNONS

Ensamkommande riskerar hemlöshet

Hussein Amiri, Kamran Hussaini och Eltaf Khalili vill bo kvar i Upplands-Bro.
Hussein Amiri, Kamran Hussaini och Eltaf Khalili vill bo kvar i Upplands-Bro.
Linda Fidjeland, Upplands-Brovolontärer, kämpar för att hitta bostäder.
Linda Fidjeland, Upplands-Brovolontärer, kämpar för att hitta bostäder.
Hussein Amiri, Eltaf Khalili och Kamran Hussaini har nyligen fått avslag och måste snart lämna sina familjehem i Upplands-Bro. Samtidigt letar Upplands-Brovolontären Linda Fidjeland med ljus och lykta efter nya hem till ungdomarna.
ANNONS

Trots att Upplands-Bro kommun har utökat möjligheten för ensamkommande ungdomar som anvisats till kommunen att stanna i sina hem även efter att de blivit 18 är det många som faller utanför de nya reglerna.

Hussein, Eltaf och Kamran från Afghanistan är bara några av de som trots tillskjutna pengar från regeringen och nya lagförslag måste lämna sina hem och flytta till Migrationsverkets boenden – om ingen annan lösning hittas.

– Jag tänker mest på skolan och vännerna. Jag har varit här i ett och ett halvt år, man förlorar varje gång man måste flytta. Jag kan inte sova, det är en jättejobbig situation, säger Eltaf Khalili.

Riskerar hemlöshet

Alla tre killarna går på introduktionsprogram på Upplands-Brogymnasiet.

– Vi går i samma klass och ville fortsätta tillsammans. Vi vet inte vart vi ska ta vägen, säger Eltaf.

Linda Fidjeland  tillhör nätverket Upplands-Brovolontärer, är god man och har engagerat sig i arbetet med flyktingar sedan 2015. Hon ser en stor risk att många ensamkommande ungdomar som förlorar sina familjehem hamnar i hemlöshet och missbruk.

– Jag vet tretton ungdomar som befinner sig i Upplands-Bro som fyllt år eller skrivits upp i ålder och fått avslag. De vill stanna i kommunen men har snart ingenstans att bo.

Sover på tåg och bussar

Ungdomarna bekräftar bilden.

– Jag har en kompis som inte har boende och bor hos olika personer varje natt. Det finns de som sover på tåg och bussar, säger Eltaf Khalili.

ANNONS

Det är många som inte vill flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden, som ofta ligger i norra Sverige, och inte heller Linda Fidjeland tycker att det är ett bra alternativ.

– Det är inte rimligt. De är mitt i sin asylprocess och behöver stöd i sin överklagan. De är unga och utsatta och behöver sitt sociala nätverk, säger hon.

Letar efter frivilliga familjehem

Hon är kritisk både mot regeringen och hur kommunerna hanterat frågan. Nu arbetar hon med att engagera Upplands-Brobor för att hitta boenden till de ungdomar som vill stanna i kommunen.

– De befinner sig här utan tak över huvudet, det är ett humanitärt ansvar. Då måste man hitta en lösning på frågan.

I samarbete med organisationerna Upplands-Brovolontärer och Frivilliga familjehem sätter hon upp anslag i sociala medier, på mataffärer och andra platser i kommunen för att hitta frivilliga som kan öppna upp sina hem.

– Det är jättesvårt, om tio dagar måste jag flytta. Jag har frågat alla som jag känner, säger Hussein Amiri.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.