ANNONS

”Ensamkommande ska hanteras centralt”

Andréa Ström (M), vice ordförande i socialnämnden.
Andréa Ström (M), vice ordförande i socialnämnden.
Moderaterna vill se en central samordning av mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i Stockholm för att kunna fördela barnen jämnt över stadsdelar.

- Vi ser att stadsdelarna inte mäktar med det, som det ser ut idag, säger Andréa Ström (M), vice ordförande i socialnämnden.
ANNONS

Ensamkommande flyktingbarn bollas mellan stadsdelarna i Stockholm. Majoriteten av barnen som stadsdelarna anvisas placeras inte i egna stadsdelen.

Flyttkarusellen av barnen har gjort att stadsdelar och kommuner inte kan svara på hur många ensamkommande flyktingbarn som faktiskt bor i det egna området.

Bristen på boenden för ensamkommande är en anledning till att man väljer att placera i andra stadsdelar och kommuner. Vaga anknytningar är en annan.

Det får konsekvenser. Socialsekreterarnas arbetsbelastning ökar och de får göra långa resor när de ska besöka barnen. Det får även konsekvenser för planering för skola, vård omsorg och annan planering inom stadsdelen, som till exempel fritidsaktiviteter.

Om det berättade Mitt i igår.

– Hanteringen av mottagandet av ensamkommande flyktingbarn ska ske centralt och inte ute i stadsdelarna, de har redan tillräckligt med arbete, säger Andréa Ström (M).

– Det behövs också en grundlig genomlysning, för att ta reda på hur många barn som finns i de olika stadsdelarna. och för att utveckla rutiner för att samordna och säkra ett effektivt mottagande, integration, svenskundervisning, skolgång och boende över hela staden. Vi önska att majoriteten tog det på större allvar, säger hon.

I dagsläget finns en turordningslista över stadsdelarna i bokstavsordning. När ett ensamkommande flyktingbarn inte har någon anknytning – släkt eller närstående, så placerar man efter den listan. En tanke med den är en rättvisare fördelning av barn mellan stadsdelarna och en jämnare arbetsfördelning mellan socialtjänsterna.

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP), har tidigare berättat för Mitt i, att det finns tankar om att upprätta en till turordningslista för de många barn som omplaceras. En förhoppning med den skulle också vara en jämnare fördelning av ensamkommande flyktingbarn mellan stadsdelarna.

ANNONS

Fler turordningslistor tror inte, Andréa Ström (M), löser problemen.

Facebookvänner, grannar och landsmän – nu utreder Migrationsverket vaga anknytningar.

Ensamkommande flyktingbarn bollas mellan stadsdelar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.