Ensamkommande barn skickas till Lappland

Kommunhuset i Vallentuna.
Kommunhuset i Vallentuna.
Ensamkommande barn som tilldelats Vallentuna kommun skickas till lilla Sorsele i Lappland istället.

Under 2017 och 2018 kommer Vallentuna kommun att skicka sina ensamkommande barn till den lilla kommunen Sorsele i Lappland.

– Vi tycker att det är jättebra när det gäller Sorseles koncept på en snabb interaktion. De är en liten kommun med ett starkt socialt nätverk, säger Mojgan Alimadad som är socialchef i Vallentuna kommun till Mitt i.

Sveriges näst minsta kommun

Sorsele är Sveriges näst minsta kommun med ungefär 2500 invånare. De är i behov av fler invånare och kontaktade flera Stockholmskommuner med ett erbjudande – Att ta emot ensamkommande barn.

Efter nya anvisningar från Migrationsverket får en kommun från och med den 1 augusti skicka vidare sina tilldelade personer under 18 år till en annan kommun. Däremot inte personer som är över 18 år.

”Vi gör detta av goda skäl”

– Det går numer bra att flytta på dem till en annan ort. Personerna tillhör fortfarande Vallentuna kommun under tiden de är under 18 år. Vi gör detta av goda skäl, huvudmålet är att det ska vara bra för barnen, säger Mojgan Alimadad.

Ingen bostadsbrist i Vallentuna

Vallentunas prognos är att ta emot mellan 8-10 ensamkommande barn per år under 2017 och 2018. Att de barnen nu flyttas upp till Lappland har enligt Mojgan Alimadad inte något att göra med någon bostadsbrist i Vallentuna.

– Vi har bra bostäder för ensamkommande. Vi gör detta för att vi tror att det är bra för barnen att kunna komma in i samhället på ett bra sätt. De har bra skolor och andra viktiga saker, som föreningar till exempel, säger Mojgan Alimadad.

Efter de två åren ska Socialtjänsten i Vallentuna utvärdera ärendet och om det har gått bra kommer de fortsätta att placera ensamkommande i Lappland. Sorsele kan ta emot 25 stycken per år.