ANNONS

Ensamkommande skickas runt mellan kommunerna

Jawed Noori tvingades flytta från lägenheten i Kungsängen. Nu pendlar han till Jakobsberg.
Jawed Noori tvingades flytta från lägenheten i Kungsängen. Nu pendlar han till Jakobsberg.
Upplands Väsby skickade iväg 85 ensamkommande flyktingbarn - och fick 158 från andra kommuner. Ett halvår efter den stora flyktingströmmen flyttas ensamkommande runt i en avancerad karusell.
ANNONS

Inför 2015 var prognosen att kommunerna i Stockholms län skulle ta emot 888 asylsökande ensamkommande barn. Istället kom 5519 barn på kort tid till länet. Flyktingströmmen tog Stockholm på sängen.

Till Upplands Väsby anvisades 131 ensamkommande flyktingbarn under 2015. En stor majoritet av barnen – nästan 90 procent – skickades till andra kommuner.

– Det var en nödvändighet när den stora flyktingströmmen kom under förra året. Då fanns inte de platserna i vår egen kommun, säger Anna Conzen, enhetschef för individ och familjeomsorgen i Upplands Väsby.

Hon berättar också att de på den korta tiden inte kunde skapa boende för alla barn som kom, utan valde att placera dem i andra kommuner.

Samtidigt som kommunen skickar iväg många ensamkommande barn, så är de också den tredje kommunen i Stockholms län som tar emot flest, 158 stycken under 2015. Det skulle betyda att det fanns plats för alla de barn som anvisats till Upplands Väsby.

– De flesta är i någorlunda närhet. Vi skulle naturligtvis föredra att ha dem i vår egen kommun, säger Anna Conzen.

Men att de ensamkommande flyktingbarnen placerade i andra kommuner komplicerar förvaltningens arbete. Restiden för socialsekreterare blir längre, då de måste göra uppföljningar av barnen som fortfarande är Upplands Väsbys ansvar.

– Nu har kommunen startat ett eget boende för ensamkommande. Det möjliggör för fler barn att bo i kommunen, säger Anna Conzen.

De utreder också möjligheten att kommuner som placerat ensamkommande flyktingbarn hos varandra kan byta dem med varandra.

ANNONS

Hur det kommer att bli framöver är något som politikerna ska bestämma.

– Alla kommuner i Stockholms län försöker nu ordna egna placeringar i ens egen kommun, säger Ann Christin Martens (S), ordförande för social- och äldrenämnden.

Hon tror att de flesta kommuner har tillräckligt med platser i sina egen kommun, och det egentligen inte är bra att barnen placeras i andra kommuner. Hon är öppen för att kommuner ska byta barn med varandra.

– Men det där måste man avgöra i fall till fall. Fast jag är öppen för att göra det i fall det är möjligt, säger hon.

Jaweed Noori är ett av alla ensamkommande barn som slussar runt. Han har redan hunnit bo på fyra orter sedan han kom till Sverige.

Efter tre veckor i Malmö omplacerades han till Kungsängen och senare i en träningslägenhet i Bro. När hans mamma kom i november upphörde kontraktet. Han placerades på ett vandrarhem i Jakobsberg och uppmanades att hitta en egen lägenhet.

Nu pendlar han mellan skolan i Kungsängen och det lilla rummet i Järfälla. Han står i bostadskö och söker lägenheter på Blocket, men får inga svar.

– Jag är jätteledsen över hur det blivit. Jag har svårt att fokusera på skolarbetet eftersom jag oroar mig för var jag och mamma ska bo. Det spelar ingen roll om jag måste flytta till ett annat län, så länge vi har en bostad.

Fakta

Vad gör kommunen just nu?

Utreder 40 boendemoduler för nyanlända.

Bygger 20 bostäder för ensamkommande i Kungsängen, som står klara inom kort.

Fyra nya socialsekreterare har anställts.

En integrationssamordnare och en arbetsgrupp har tillsatts.

En handlingsplan för mottagandet har tagits fram i alla förvaltningar.

Statsbidrag har avsatt för arbetsmarknadsåtgärder, såsom att erbjuda praktikplatser.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.