Min lokala hjälte

Ensamma får ringa för trygghets skull

Snart drar en tjänst igång som ska öka tryggheten för ensamma i Tyresö.

De kan då ringa till ett telefonnummer och berätta att de mår bra. Ringer man inte så blir man i stället uppringd.

Idén kommer från Öringebon Germa Miltenburg, sjuksköterska på deltid, som inspirerats av sin egen farbror hemma i Holland.

När han blev förtidspensionär satte han igång en trygghetsringningstjänst för ensamma och Germa minns det som en väldigt givande verksamhet.

Liknande tjänster finns redan i till exempel Årsta och Huddinge och går ut på att intresserade som bor ensamma och inte har anhöriga eller vänner att tillgå, ska kunna ringa ett telefonnummer en gång per dygn och tala in att allt är okej.

– Det är en form av trygghet. Jag tror mest att äldre kommer att vara intresserade, men även människor med handikapp eller de som bor långt ifrån bebyggelsen kan nog höra av sig, säger Germa Miltenburg.

Hon fick gehör för idén hos Lisbeth Trönnberg på Tyresö väntjänstförening och nu står Tyresö väntjänst, Germa Miltenburg och en rad andra frivilliga redo att öppna tjänsten den 2 september.

En helt vanlig telefon kommer då att finnas på plats i Tyresö väntjänsts och Röda korsets lokaler på Sikvägen. Ungefär en timme varje dag i veckan ska telefonen lyssnas av.

Om någon ensam någon dag inte ringer in ska de frivilliga ta reda på vad som skett genom att ringa upp personen. Svarar ingen kan de larma kommunen ­eller polisen.

– Vi är närmare 20 frivilliga och snart kommer vi att sätta ihop ett schema. Tanken är att vi ska vara två personer varje dag som lyssnar av telefonen. Vi kommer även att sätta upp lappar med information om tjänsten på strategiska punkter, säger Germa Miltenburg.

Hur stort kan det här bli?

– Jag hoppas egentligen inte att det blir alltför stort. Det skulle vara ett bevis på att det finns ett stort behov och att många är ensamma, vilket inte känns bra.

Den som är intresserad kan redan om någon månad ta kontakt med Tyresö väntjänstförening för att få telefonnumret till Trygghetsringningen, som tjänsten ska heta, och lämna sina kontaktuppgifter.

Fakta

Tyresö väntjänstförening sköter tjänsten

Trygghetsringningen är ett samarbete mellan Tyresö väntjänstförening och frivilliga.

Tyresö väntjänstföreningen driver mötesplatsen Frivilligcentralen som förmedlar hjälpinsatser mellan de som behöver hjälp och de som vill hjälpa till. I styrelsen finns representanter från Tyresös pensionärsföreningar, kommunen och Tyresö församling.

Kommunen ger ekonomiskt bidrag till föreningen.

Källa: Frivilligcentralen/Väntjänsten