Här kan ensamma fira jul i innerstan

Runt 1500 personer kommer till Immanuelskyrkan vid jul. Magnus Hellner är projektledare.
Runt 1500 personer kommer till Immanuelskyrkan vid jul. Magnus Hellner är projektledare.
Har du ingen att fira julafton med? Eller har du inte råd att fixa firandet?
Inga problem. Det finns flera alternativa julfirande innanför tullarna. Allt från julbord för fattiga barnfamiljer till frukost i kyrkan.

Julen närmar sig med stormsteg. Men alla kan eller vill inte fira högtiden hemma eller hos släkt och vänner.

– Julen är en högtid som många förknippar med både oro och ensamhet istället för med glädje och gemenskap, skriver Maria von Sydow, presskontakt på Stockholms Stadsmission.

För den som vill eller behöver hitta annan gemenskap finns flera alternativ i innerstan. Vi tipsar om några här:

Fattiga barnfamiljer

På Stockholms Stadsmissions verksamhet Unga Station, Fatburs Brunnsgatan 26, bjuds runt 100 personer i barnfamiljer som lever i fattigdom in för julfirande. Det är personer som redan har en relation till verksamheten. På schemat står julmat, tomte och dans runt granen och julklappar till alla barnen.

Julfrukost för alla

Svenska kyrkan ordnar många aktiviteter runt jul, som julaftonsfrukost i Högalidskyrkans församlingshus. Alla är välkomna. Från kl. 9 till 10.45.

Största alternativa julfirandet

Jul i gemenskap arrangeras under tre dagar i Immanuelskyrkan. Bakom julfirandet, som skett sedan 2007, står flera församlingar och organisationer, som Frälsningsarmén och Stockholms stadsmission. Jultallrik, gemenskap och musik står på schemat.

– Det brukar komma mellan 400-600 personer varje kväll under julhelgen. Det är en väldigt blandad skara. Allt ifrån bostadslösa personer och EU-medborgare som bor utomhus och pensionärer som annars skulle suttit ensamma, har Magnus Helmner som är projektledare för Jul i gemenskap tidigare sagt till Mitt i.

Julbord och pyssel

Julbord, underhållning, allsång, samvaro och lite julpyssel ordnas på julafton och juldagen av Fatima-unionen på Rosenlundsgatan 44A från kl. 12-16. Öppet hus.

Alternativ jul på Kupan

Alternativ julafton arrangeras utanför Röda korsets butik på Östgötagatan 67. Besökare är personer från hela Stockholm som av någon anledning är ensamma eller vill spendera julafton utanför hemmet. Julbuffé och underhållning. Föranmälan krävs och det kostar 50 kronor.

Gratis entré på Skansen

Skansen har fri entré på julafton. Akvariet och mat i restaurangerna kostar däremot pengar som vanligt.