Barn från Enskede skola mitt i terrordramat

Rektor Sofia Stenberg hyllar personalens insats i den svåra situationen.
Rektor Sofia Stenberg hyllar personalens insats i den svåra situationen.
Tre lågstadieklasser från Enskede skola hamnade mitt i kaoset under terrordramat. De var på bio på Skandiabiografen på Drottninggatan där de sedan blev instängda i timmar.
- Pedagogerna var verkligen hjältinnor, säger rektor Sofia Stenberg.

Tre klasser från Enskede skola hamnade mitt i dramat fredagseftermiddagen den 7 april. Det var filmfestival och klasserna – två ettor och en trea – hade åkt in till Skandiabiografen tillsammans med sina fritidspedagoger och en förälder.

– Det skulle egentligen ha varit fyra klasser, men vi hade lite ont om personal, säger rektor Sofia Stenberg.

När lastbilen dundrade fram på Drottninggatan var det ungefär 30 minuter kvar av filmen. Pedagogerna informerades av biografpersonalen om vad som hänt. Elever och personal blev sedan instängda på biografen.

– Biopersonalen var väldigt bra och bjöd barnen på popcorn och läsk, säger Sofia Stenberg.

Men efter ett tag kom polis dit och skulle evakuera barnen.

Där sprang vuxna människor i panik och några barn kom ifrån den stora gruppen

Sofia Stenberg, rektor

– Vad jag har förstått från polisen trodde de att det kunde finnas en sprängladdning och därför skulle bion utrymmas. Barnen fördes ut på Olof Palmes gata. Där sprang vuxna människor i panik och några barn kom ifrån den stora gruppen, berättar Sofia Stenberg.

Sju barn och två pedagoger hamnade på Kungshallen, meden resten hänvisades tillbaka in i biografen. Så småningom, efter någon timme, återförenades alla inne på biografen.

– Det var naturligtvis väldigt oroligt för personalen innan de visste var all personal och alla barn befann sig.

Eftersom det var svårt att komma fram via telefonnätet var det även oroligt för många föräldrar och övrig skolpersonal innan de fått kontakt med dem som befann sig inne på biografen.

– Vi upptäckte också att vi inte hade lättåtkomliga mejllistor till föräldrarna, vilket vi ordnat nu. Vi informerade via hemsidan och föräldern som var med informerade också många andra föräldrar, säger Sofia Stenberg.

Skolans kristeam försökte samla föräldrarna på skolan. Vid 19-tiden på fredagskvällen kördes barnen med en buss till Enskede skola.

Hur har barnen reagerat på det som hände?

– Det är nog väldigt olika. Vissa blev naturligtvis rädda. Det är klart att det var skrämmande när det kom in beväpnad polis och när de kom ut på gatan och folk sprang i panik. Men det har varit lugnt stämning på skolan sedan vi började igen.

Dagen efter hade Enskede skola öppet för alla som ville och var i behov av stöd. Såväl skolans elevhälsoteam som psykolog från utbildningsförvaltningen var på plats. Ett 30-tal familjer kom till skolan.

Den första lektionen efter påsklovet vigdes till att tala om det som hänt i mentorsgrupperna.

– Hur man gjorde det var väldigt olika, men vi är alla lyhörda för barnens frågor och reaktioner. I övrigt försöker vi ha en normal verksamhet.
Det kommer också att hållas ett föräldramöte i veckan där föräldrar till berörda barn är inbjudna och får möjlighet att lyssna och ställa frågor tal psykologer från stadens traumaenhet.

Sofia Stenberg vill också hylla personalens insats.

– Pedagogerna som var med var verkligen hjältinnor. De tog ett stort ansvar och gjorde sitt yttersta i denna våra situation.