ANNONS

Enskede skolas rektor: ”Det ska bli skönt med påsklov”

Kollage av Enskede skola och rektor Sofia Stenberg.
Sofia Stenberg är rektor på Enskede skola, där det går cirka 900 elever i grundskoleålder.
När coronaoron var som värst var en tredjedel av eleverna och 35 procent av personalen på Enskede skola borta.
– Det här är en pågående krissituation, säger rektor Sofia Stenberg.
ANNONS

Hur mår Enskede-Årsta-Vantör? Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu tar vi på Mitt i tempen på hur drabbade vi faktiskt är.

Det har varit något minst sagt speciella veckor för skolorna i landet. På  Enskede skola så börjar orken tryta bland personalen.

– Det ska bli skönt med påsklov, säger rektor Sofia Stenberg.

35 procent av personalen borta

På skolan går totalt cirka 900 elever i grundskoleålder. Sofia Stenberg berättar att när det var som värst så var 300 elever borta från skolan, och 35 procent av personalstyrkan.

– Det har varit väldigt olika beroende på klasser och arbetslag. I något arbetslag var det nästan 100 procent frånvaro ett tag. Nu har det lugnat ned sig lite.

För barnen blir det en trygghet att få komma hit

Sofia Stenberg, rektor

De senaste veckorna har till stor del handlat om att pussla i schemat, att se till så att alla elever har tillgång till lärare.

– Det är viktigt att barnen känner sig trygga, att det är bekanta ansikten de ser när de kommer hit. Situationen är ju väldigt osäker just nu och för barnen blir det en trygghet att få komma hit.

ANNONS

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, aldrig. Det närmaste man kan komma är ju terrordådet på Drottninggatan, men det var ju en enskild händelse. Det här är en pågående krissituation. Alla går lite på knäna just nu – lärare, de som jobbar i receptionen och de som jobbar i matsalen.

Vad behövs för att läget ska bli bättre?

– Mänskliga resurser, mer personal. Vården är såklart högt prioriterad just nu och det ska den vara. Men vi behöver lärare som kan bedriva undervisning. Får vi inte in mer personal så måste jag börja schemalägga återhämtningstillfällen för personalen.

Om du skulle placera den nuvarande situationen på en skala mellan 1-10 – där 1 är normalläge och 10 är exceptionellt tufft, vilken siffra skulle du säga?

– Det är väldigt svårt att säga, man vänjer ju sig och vi jobbar på. Men situationen är ju exceptionell, så jag skulle sätta en femma-sexa.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.