ANNONS

Enskedebon Jonas är en av de första i landet att testa 5G

Kollage av Enskedebon Jonas Petersson, en av de första som får 5G i Sverige – och en 5G-router.
Jonas Petersson jobbar till vardags på ett telekomföretag, och var därför ganska insatt i den nya tekniken.
De första 5G-routrarna har levererats till hem i Enskede. En av testpiloterna är Jonas Petersson som berättar att han hittills är väldigt nöjd med det snabba nätet.
– Det har varit fullt blås hela tiden.
ANNONS

Det är mobiloperatören Tre som ska provköra Sveriges första publika 5G-nät, och först ut att testa är 100 hushåll i Enskede. Därefter är det tänkt att Tre ska påbörja utbyggnaden av 5G-nät i stora delar av Stockholm.

Strax innan jul fick boende i området anmäla intresse till Tre och just nu gallrar man i ansökningarna för att hitta en bredd mellan teknik- och gamingintresserade som länge väntat på 5G, men också hushåll med ett mer allmänt intresse.

– Det har varit väldigt stort intresse med över 500 som signat upp sig som intresserade. Bara ett par timmar efter att man kunde börja anmäla sig första dagen så hade över 200 hört av sig, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.

5G tror jag är en jättegrej

Jonas Petersson

Men redan nu har de första personerna fått en router levererad. Jonas Petersson i Enskede fick sin redan i slutet av förra året, och han berättar att han märkt av att nätet är snabbare.

– 5G tror jag är en jättegrej, och kan komma att förändra mycket, berättar han.

”Det finns en oro”

Beskedet att 5G-nätverket är på intåg har till viss del mötts av motstånd, där man menar att 5G-strålning kan vara hälsofarligt.

5G-nätverk – spännande ny teknik eller hälsofara?

ANNONS

På sociala medier har det bland annat skrivits ”Dom kommer bli sjuka av all strålning”, ”Aldrig i livet! Vill INTE ha!”, och ”Har medborgarna i Enskede godkänt 5G-strålningen!? Sinnessjukt!!”.

Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre, tror att det kommer att bli en del diskussion kring 5G.

– Det finns några som driver frågan hårt och det finns en oro, men vi kan inte se några faror, säger han.

Detta är något som även testpersonen Jonas Petersson berättar att han satt sig in i, kritiken mot 5G – och de eventuella hälsoriskerna med det.

– Jag har verkligen försökt sätta mig in i det här, men hur mycket jag än kollat så har jag inte hittat någon undersökning som menar att det är någon fara med 5G.

Routern kommer att få stå kvar hemma hos Jonas Petersson i Enskede.

– Det har varit fullt blås hela tiden, hittills är jag jättenöjd.

ANNONS