ANNONS

Enskedebor protesterar mot planerat bygge i park

Protest i Enskede mot byggnader av höga parhus.
Enskedebor på Sockenvägen har hängt ut lakan för att protestera.
Enskedeborna går samman för att försöka stoppa de planerade bostäderna på grönytan intill Katolska skolan. De har hängt ut lakan genom fönstren och satt upp en byggnadsställning för att visa hur höga husen blir.
– Vi kommer att göra allt för att det här inte ska bli av, säger Lisbeth Wållberg.
ANNONS

Staden planerar att bygga 70 bostäder i två flerfamiljshus och fem parhus på en grönyta mellan Sockenvägen och Katolska skolan i Gamla Enskede. Många Enskedebor är dock mycket kritiska till förslaget.

Människor som bor längs Sockenvägen har hängt ut lakan från sina fönster för att visa sitt missnöje. ”Bygg inte i parken” står det på vissa. På måndagseftermiddagen hängde 31 lakan från fönstren på Sockenvägen 363 till 391.

– Vi har inspirerat av protesterna på Hornsgatan och vid Odenplan, säger Lisbeth Wållberg.

Protest Enskede

Omtyckt park

Ett 30-tal Enskedebor har gått samman och ordnar ett möte på måndagskvällen i Triangelkyrkan.

– Det vi främst vänder oss mot är att man bygger på parkmark. Det har varit en park ända sedan Gamla Enskede byggdes på 20-talet och ingår i planeringen av trädgårdsstaden som skulle vara av blandad bebyggelse. De som bodde i flerfamiljshusen skulle ha tillgång till parken och dessutom

används den flitigt av eleverna i Katolska skolan, säger Lisbeth Wållberg.

ANNONS

Protest Enskede

Annette Wallenberg, Ann Gustavsson och Lisbeth Wållberg har engagerat sig mot de planerade bostäderna. Byggnadsställningen visar hur höga parhusen ska bli.

Byggnadsställning ska visa husens höjd

En bilväg ska gå genom parken. Det ska finnas garage under flerfamiljshusen och parkeringsplatser till parhusen. Eftersom Sockenvägen är mycket trafikerad på morgnarna är Enskedeborna oroliga att den kommer att användas som smitväg.

Många tycker att husen blir groteskt stora och att de inte passar in i området.

Lisbeth Wållberg.

– Dessutom tycker många att husen blir groteskt stora och att de inte passar in i området. Flerfamiljshusen blir 18 meter höga och parhusen kommer att ha tre våningar och vara mycket högre än villorna runt omkring. De som bor närmats får sina trädgårdar skuggade, säger Lisbeth Wållbeg.

För att visa hur höga husen kommer att bli har några av de engagerade låtit sätta upp byggnadsställningar som ska täckas med pressenning.

På måndagskvällen klockan 19 hålls ett möte i Triangelkyrkan. Samrådstiden då det är möjligt att lämna yttrande pågår till och med fredag.

– Det är många som skickar in yttranden nu både enskilt och i grupp. Vi kommer att göra allt vi kan för att det här inte ska bli av, säger Lisbeth Wållberg.

Protest Enskede

De planerade parhusen blir betydligt högre än de omkringliggande husen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.