Enskedebor räddade skjuten man efter biljakt

x
Gärningsmännen sköt med automatvapen mitt i villaområdet.
En dramatisk biljakt slutade med skottlossning mitt i villaidyllen i Enskede i somras.
– Det var allmänheten som rusade ut och räddade livet på mannen som sköts, säger Daniel Löfgren, utredningsledare.
Idag inleds rättegången mot två män som är misstänkta för mordförsök.

Klockan var 20.30 lördagen den 3 juli. Regnet hängde i luften. Ett par satt på glasverandan till sin villa i Enskede. De hade just ätit middag, nu såg de på sport på tv.

– Då hörde vi en smäll. Jag tittade ut och såg en bil som fastnat med bakdelen i en buske. Jag sa till min man att det varit en olycka och att vi måste göra något, berättar kvinnan.

Jag trodde att det var fyrverkerier. Men min man förstod vad det var. ”Det är någon som skjuter. Lägg dig ner på golvet”, sa han. Då gjorde vid det.

Så hörde de smällar igen.

– Jag trodde att det var fyrverkerier. Men min man förstod vad det var. ”Det är någon som skjuter. Lägg dig ner på golvet”, sa han. Då gjorde vid det, berättar kvinnan.

När det lugnat sig kikade kvinnan ut genom fönstret och såg en bil köra därifrån.

 

x

Bilen prejades av vägen på Sockenvägen och fastnade med bakdelen i en buske.

Hon försökte ringa polisen, men kom inte fram. De gick ut och såg att flera personer från området hade hunnit dit och höll på att hjälpa en man som blivit skjuten. Kvinnan hade träffats i armen.

– De gav honom första hjälpen. Om de inte gjort något hade han inte överlevt. De räddade livet, på honom, säger Daniel Löfgren, utredningsledare.

Sköt efter bilen med automatvapen

Det dramatiska händelseförloppet började i Östberga. Mannen och en ung kvinna satt i en bil när de mötte bilen med gärningsmännen vid Östbergavägen.

De skjuter vilt omkring sig. Det är ett fullkomligt hänsynslöst beteende.

Gärningsmännen sköt mot dem med automatvapen. Från korsningne Ersta gårdsväg/Östbergavägen hittades 21 tomhylsor.
Det blev en dramatisk biljakt som slutade på Sockenvägen i höjd med Stralsundsgatan där den jagade bilen prejades av vägen och åkte in med bakdelen av bilen i en buske. Gärningsmännen fortsatte då att skjuta rakt in i bilen med både automatvapen och pistol.

–  De skjuter vilt omkring sig. Det är ett fullkomligt hänsynslöst beteende. Det är en vacker sommarkväll och folk är utomhus. Det är ren tur att ingen annan skadades, säger Daniel Löfgren.

Två män, 23 och 35 år, greps senare misstänkta för dådet. I bilen när de grips finns en pistol och narkotika. Vid en husrannsakan hittas bland annat 18 kilo marijuana och 2 kilo amfetamin

Då har åtalats för mordförsök och grovt narkotikabrott. Idag inleds rättegången vid Södertörns tingsrätt.

Vad låg bakom skjutningen?
– Vår tes är att det är en konflikt mellan två kriminella nätverk. Men vad det här handlade om vet vi inte, säger Daniel Löfgren.

x

Ett automatvapen hittades i en villaträdgård dagen efter av allmänheten.

På platsen där bilen fastnade hittades totalt 12 tomhylsor och en deformerad kula. Två automatvapen hittades dagen därpå av allmänheten. Ett låg slängt i en villaträdgård alldeles i närheten.

Hur kunde polisen missa det?

– Jag var inte med då. Det var lite konstigt. Men det tog lång tid innan teknikerna kom dit och då hade det hunnit bli mörkt och börjat regna kraftigt.

Kvinnan är inte särskilt imponerad av polisens arbete.

– De spärrade nästan inte av någonting. Vi hittade många hylsor dagen efter, men då hade ju folk redan hunnit trampa omkring där.