ANNONS

Enskedes kolamästare har öppnat butik

Pia Larsson och Hanna Franzén har öppnat butik Enskedeverket. Där säljer de vintage-möbler, hemgjorda kolor, textil och keramik.
Svägerskorna Hanna Franzén och Pia Larsson.
Det som började med att koka i en källare – har utvecklats till en helt ny butik. I november slogs portarna upp till Enskedeverket – en butik med fokus på lokalproducerat, kola och återbruk.
ANNONS

Det är årsskiftet 2017/2018 och svägerskorna Pia Larsson och Hanna Franzén har precis börjat experimentera med att koka kola hemma i källaren på Enskedefältet. Projektet fick namnet Enskedeverket – och kommande höst började de stå på lokala marknader där de sålde sina hemgjorda kolor och kolasåser.

Ett år senare var det dags för nästa steg i verksamheten.

Pia Larsson och Hanna Franzén har öppnat butik Enskedeverket. Där säljer de vintage-möbler, hemgjorda kolor, textil och keramik.

Hanna Franzén berättade om att hon fick nys om lokalen på Stockholmsvägen 19 i Gamla Enskede – och i mitten av oktober tog de över lokalen tillsammans med Fanny Bergenström.

Resultatet blev två butiker i samma lokal, Enskedeverket som sköts av Hanna Franzén och Pia Larsson – och Bergenströms rekvisita som sköts av Fanny Bergenström.

Öl bryggd i Enskede

I lokalen, som stilmässigt påminner väldigt mycket om scener från serier som Fröken Frimans krig, samsas second hand-möbler, kolor, växter och textiler.

– Vårt stora intresse är ju att springa runt på loppisar, så här säljer vi grejer som vi hittar. Det känns viktigt att vi har ett hållbarhetstema, säger Hanna Franzén.

Av det som säljs som inte är återbruk så är mycket lokalproducerat i Enskede – så som öl bryggd i Enskede och keramik.

– Vi vill vara en Enskedeknuten butik.

ANNONS

Pia Larsson och Hanna Franzén har öppnat butik Enskedeverket. Där säljer de vintage-möbler, hemgjorda kolor, textil och keramik.

Kolor och kolasås.

Hanna Franzén berättar att responsen från Enskedeborna sedan butiken öppnade i slutet av november, enbart varit positiv.

– Vi märkte ju av det framförallt runt jul, när så många kom hit och köpte julklappar. Det finns verkligen ett stort intresse för återbruk och lokalproducerat. Mycket av det kan man nog tacka Greta för, säger hon.

Upp till 20 kolasmaker

Även om Enskedeverkets koncept utvecklats, så är grunden fortfarande den hemkokta kolan. Kolan kokas av Pia Larsson, och hon berättar att de över åren experimenterat fram 15-20 smaker.

– Storsäljarna är ju klassiker, som choklad och vanilj/havssalt. Sen nyttjar vi gärna frukt och bär från alla trädgårdar runt om här i området, som vi smaksätter med, säger Pia Larsson.

Hur många kolor kokar ni på ett år?

– Oj, det är tusentals.

Trots att butiken bara haft öppet i två månader, så har den redan hunnit få några stammisar.

– Både vi och hyresvärdarna var väldigt måna om att den här lokalen skulle bli något av värde till området. Att den inte skulle användas som kontor.

Enskedeverket har öppet torsdagar till fredagar klockan 12-18, och lördagar till söndagar klockan 12-16.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.