ANNONS

Entreprenör i Tyresö: Trubadur som föreläser

Josef Nordin underhåller och föreläser.
Josef Nordin underhåller och föreläser.
Fler och fler startar företag i Tyresö. Josef Nordin både underhåller – och informerar om asperger.

ANNONS

Josef Nordin brinner för musik, och för att informera om asperger. I sin firma ägnar han sig åt trubadurverksamhet – och föreläsningar blandat med livemusik.

– Genom att föreläsa försöker jag sprida kunskap och eftersom jag själv lever med asperger så kan jag vara mer personlig. Jag blandar ofta föreläsningarna med livemusik som ett eget koncept, berättar han.

Började på krogen

Musiken har alltid funnits i Josefs liv, och han jobbade som trubadur redan innan han hade företag.

– Jag började med att spela på krogar, sedan har det blivit privatfester, företagsevent, hotell och bröllop, berättar Josef.

Lyssna: Här kan du höra Josef sjunga

Hans arbetsdagar som företagare ser väldigt olika ut beroende på när på året det är.

– På sommaren är det mycket spelningar, andra delar av året är lugnare. Då letar jag nya ställen att föreläsa och spela på. Mycket tid går åt till att leta jobb och marknadsföra mig.

Vill sprida kunskap

Josefs mål är helt enkelt att hitta mer jobb och nå ut till fler människor. Han vill sprida kunskap om asperger, en diagnos som kan leda till mycket missförstånd eftersom den innebär sociala svårigheter. Men asperger kan vara någonting positivt också.

– Folk med asperger har ofta specialintressen, musiken har alltid varit mitt. Jag kan minnas väldigt många låtar, jag kan 1 500 ungefär. Det brukar jag berätta om när jag föreläser. Just nu är min asperger mer som en tillgång, säger Josef Nordin.

ANNONS

Läs om andra företagare i Tyresö: 

Social nytta som ledord

Webbentreprenör med företaget på fickan

Fakta

Så många startade företag

1375 företag startades i Tyresö mellan den 1 januari 2013 och den 30 september 2016.

41-50 är den vanligaste åldersgruppen bland nyföretagarna. Den nästa vanligaste är 31–40 år.

18 blev Tyresös placering i Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

…andra fakta:

Bygg/anläggning, handel/service/motorfordon och juridisk- och ekonomisk konsultverksamhet är de vanligaste branscherna bland nya företag i Tyresö.

Nästan dubbelt så många män som kvinnor startar företag.

Källa: Tillväxtanalys
Fakta

Expertens bästa tips

Anette Klingeborn Skoglund, affärsrådgivare på Nyföretagarecentrum i Tyresö, , ger sina bästa tips på hur du lyckas med ditt företag:

Ge det tid. Att driva företag vid sidan av sitt heltidsarbete är svårt.

Var envis och uthållig. Företag tar tid, kraft och pengar. Envisheten är därför din bästa vän.

Tro på din idé. Om du ska kunna övertyga kunder, samarbetspartners och finansierar att jobba med dig måste du brinna för det du gör.

Utgå från din närhet. Det nätverket du behöver finns oftast närmare än vad du tror. Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt, utan börja i ditt närområde.

Se till att ha finansiering. Den första tiden kommer intäkterna och möjligheten att ta ut lön vara små.

Byt perspektiv. Försök att se vad du kan bidra med i samhället, vad saknas? Hitta det unika som du kan bidra med.

Vänd motgångar till något bra. Se det som en sporre och lär av dina misstag. Vad kan jag göra bättre? Skruva, justera och tänk om.

Våga be om hjälp. Fokusera på det du är bra på och delegera sådant som du behöver hjälp med. Ta hjälp av proffs när du behöver det.

Fokusera på kunderna. Utan kunder, inget företag. Det måste finnas efterfråga på det du vill sälja. Utgå alltid ifrån kundernas efterfrågan eller behov.

Nätverka. Det finns mängder med utbildningar, starta eget-kurser och frukostträffar – ofta är de gratis. Anmäl dig på olika aktiviteter och knyt kontakter. Men glöm inte att vara hemlig med dina goda idéer innan du förverkligat dem så att inte någon annan hinner före.

Källa: Tillväxtanalys