ANNONS

Entreprenör i Tyresö: Webben ger frihet

Jimmy Björnhård driver tre företag.
Jimmy Björnhård driver tre företag.
Fler startar företag i Tyresö. Jimmy Björnhård startade sitt första som 16-åring. Hans råd: "Våga misslyckas."
ANNONS

Jimmy Björnhård har varit webbentreprenör i hela sitt liv.

– Jag fick idén till mitt första företag när jag praktiserade på en reklambyrå i Tyresö och insåg att jag kan göra en bättre produkt själv. Det blev startskottet för webbyrån jag startade vid 16 års ålder. Min mamma hjälpte mig med bokföringen som jag tyckte var det svåraste då.

Flytt till Australien

I dagsläget äger Jimmy tre bolag, webbyrån Leomira, e-handeln Sir James och egna klädmärket T. Astin, och har nyligen flyttat till Australien med sambon.

– I och med att företagen kan skötas via webben betyder det att jag inte är bunden till en specifik plats. Målet för framtiden är att fortsätta arbeta på ett sätt som tillåter optimal frihet att kunna resa och göra det jag vill.

Digitalt en fördel

Det bästa med webb- och marknadsföringsbranschen är att kunskaperna är applicerbara på många områden i dagens digitala samhälle, menar Jimmy.

– Det ”sämsta” är att om man inte utvecklas och lär sig mer på daglig basis så kommer man snabbt att hamna efter i konkurrensen.

Bästa rådet

Jimmys råd till den som funderar på att starta ett eget företag är enkelt: våga misslyckas.

– Du kommer att misslyckas mer än en gång. Då är det viktigt att ha ett bra mindset och lära dig av av det. De flesta företagare har för dåligt tålamod och ger upp innan de når sin framgång.

Läs om andra företagare i Tyresö: 

ANNONS

Social nytta som ledord

Trubadur med en agenda

Fakta

Så många startade företag

1375 företag startades i Tyresö mellan den 1 januari 2013 och den 30 september 2016.

41-50 är den vanligaste åldersgruppen bland nyföretagarna. Den nästa vanligaste är 31–40 år.

18 blev Tyresös placering i Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

…andra fakta:

Bygg/anläggning, handel/service/motorfordon och juridisk- och ekonomisk konsultverksamhet är de vanligaste branscherna bland nya företag i Tyresö.

Nästan dubbelt så många män som kvinnor startar företag.

Källa: Tillväxtanalys
Fakta

Expertens bästa tips

Anette Klingeborn Skoglund, affärsrådgivare på Nyföretagarecentrum i Tyresö, , ger sina bästa tips på hur du lyckas med ditt företag:

Ge det tid. Att driva företag vid sidan av sitt heltidsarbete är svårt.

Var envis och uthållig. Företag tar tid, kraft och pengar. Envisheten är därför din bästa vän.

Tro på din idé. Om du ska kunna övertyga kunder, samarbetspartners och finansierar att jobba med dig måste du brinna för det du gör.

Utgå från din närhet. Det nätverket du behöver finns oftast närmare än vad du tror. Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt, utan börja i ditt närområde.

Se till att ha finansiering. Den första tiden kommer intäkterna och möjligheten att ta ut lön vara små.

Byt perspektiv. Försök att se vad du kan bidra med i samhället, vad saknas? Hitta det unika som du kan bidra med.

Vänd motgångar till något bra. Se det som en sporre och lär av dina misstag. Vad kan jag göra bättre? Skruva, justera och tänk om.

Våga be om hjälp. Fokusera på det du är bra på och delegera sådant som du behöver hjälp med. Ta hjälp av proffs när du behöver det.

Fokusera på kunderna. Utan kunder, inget företag. Det måste finnas efterfråga på det du vill sälja. Utgå alltid ifrån kundernas efterfrågan eller behov.

Nätverka. Det finns mängder med utbildningar, starta eget-kurser och frukostträffar – ofta är de gratis. Anmäl dig på olika aktiviteter och knyt kontakter. Men glöm inte att vara hemlig med dina goda idéer innan du förverkligat dem så att inte någon annan hinner före.

Källa: Tillväxtanalys