Min lokala hjälte

Entreprenörer i Vårby gård ska samlas under ett tak

Thomas Oredsson har drivit på idén om en mötesplats för entreprenörer från Vårby gård.
Thomas Oredsson har drivit på idén om en mötesplats för entreprenörer från Vårby gård.
Många företagare jobbar hemifrån och saknar ofta tillgång till nätverkande med andra företagare.

Det vill Thomas Oredsson hos fastighetsförvaltaren Balder ändra på.

På torsdag invigs företagsklustret Arena 143.

– Kontorshotell är egentligen ett rätt så tråkigt ord. Det här är snarare ett företagskluster, eller kanske energikluster, en smältdegel för unga entreprenörer från Vårby gård, säger Thomas Oredsson, projektledare hos Balder.

Lokalerna som ligger högst upp i Vårby gårds centrum tillhörde tidigare socialtjänsten i området. I flera år stod de tomma under förfall.

Men så kom Thomas Oredsson på idén att man borde ta vara på det stora företagarintresset som finns i kommundelen:

– Det gjordes en undersökning tidigare i Huddinge kommun som visade att intresset för att starta och driva eget företag var allra störst i Vårby gård.

Lokalerna är i dag helt nyrenoverade. Ytorna är stora och ljusa, och på väggarna finns flygfotografier över Vårby gård.

I en korridor finns flera kontor att hyra, ännu längre in finns konferensrum, ett gemensamt kök och ett mindre kontorslandskap.

– Vi vet att många jobbar hemifrån i dag och kanske saknar tillgång till snabbt internet, kopiatorer, faxar och mötesrum. Men framför allt skapar vi här en möjlighet för alla att nätverka med varandra, säger Thomas Oredsson.

Redan nu är fyra av kontoren uthyrda, bland annat till ett hemtjänstföretag och ett trädgårdsföretag. Huvudsyftet är att alla företag ska vara baserade i Vårby.

På Arena 143 kommer det även att hållas interna och öppna föreläsningar från till exempel företagscoacher, även Skatteverket är inbjudet att föreläsa om hur det fungerar för egenföretagare. Man kan också komma hit om man till exempel vill testa en idé eller har planer på att starta eget, förklarar Thomas Oredsson.

Arena 143 drivs av fastighetsförvaltaren Balder och Huddinge kommun, men är också ett samarbete med Nyföretagarcentrum och coachingbolaget Drivhuset.

På torsdag klockan 7.30 är det dags att slå upp dörrarna för Arena 143 som den nya mötes- och arbetsplatsen för entreprenörer i Vårby gård. Under det första frukostmötet kommer bland annat Daniel Dronjak Nordqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, på besök samt flera kommunchefer.

– Förhoppningen är att det här kan skapa en känsla av tillhörighet och samhörighet mellan alla, säger Thomas Oredsson.