ANNONS

Epatraktorn het igen

Det tar ungefär en halvtimme att ta sig från Brottby till Vallentuna i Filip Kilinics epatraktor. Allt fler av hans kompisar skaffar epatraktor.  - Det är ett skönt sätt att ta sig runt, säger han.
Det tar ungefär en halvtimme att ta sig från Brottby till Vallentuna i Filip Kilinics epatraktor. Allt fler av hans kompisar skaffar epatraktor. - Det är ett skönt sätt att ta sig runt, säger han.
I Täby och Danderyd är det mopedbilar högsta mode.

Men i Vallentuna upplever i stället Epa-traktorerna en renässans. Men populariteten har en baksida.

På tre veckor har polisen beslagtagit tre trimmade traktorer.
ANNONS

Den kanske förknippas med ett litet bonnigt 1970-tal. Men i Vallentuna är epa-traktorn i högsta grad 2015. Fordonet upplever just nu en renässans.

– Det var litet skämmigt med epa-traktorer för några år sedan men nu är de populära igen. Både bland killar och tjejer, säger, säger Joakim Åsberg, lärare på fordonsprogrammet på Vallentuna gymnasium.

Flera av hans elever kör epa-traktor till skolan.

– Det är ballt att ha en bil redan när man är 15 år och så lär man sig mycket, säger en av de epa-körande elever som Mitt i Vallentunasteget har pratat med.

Filip Kilinc som är 15 år och går fortfarande i högstadiet håller med.

– Men det var mina föräldrar som ville att jag skulle ha en epatraktor. Jag ville ha en moped men de tyckte att jag tar mig tryggare fram i den här, säger han.

Filip bor långt från bussar och andra kommunikationer. Hans epatraktor är en av 67 epa-traktorer, eller A-traktorer som är det formella namnet, som är registrerade i Vallentuna kommun. Detta enligt färska siffror från Transportstyrelsen. A-traktorer är omgjorda bilar som går högst 30 kilometer i timmen och får köras av förare från 15 år.

I grannkommunen Täby, som är dubbelt så stor finns bara nio A-traktorer. Där är däremot mopedbilen poppis, över 30 stycken finns registrerade där. Ytterligare 40 finns registrerade i Danderyd – i Vallentuna finns bara 10.

– Slöa platsraketer, säger en av eleverna på Vallentuna gymnasium.

ANNONS

Skillnaden mellan epatraktorer och mopedbilar är framförallt priset. En mopedbil kostar en bra bit över 100 000 kronor medan en epatraktor oftast är ett billigare hemmabygge.

Att ha en A-traktor hänger ofta ihop med ett motorintresse.

– Vi kan se att de som har dem ofta ligger ett steg före andra elever, säger Krister Bengtsson, lärare på fordonsprogrammet.

Men det finns en baksida med de populära bilarna. Polisen larmar om att trimmade A-traktorer är ett ökande problem. I förra veckan beslagtogs en trimmad Epa-traktor på gamla Norrtäljevägen. Den körde enligt polisen runt 75 kilometer i timmen.

– En del går upp mot 100 kilometer i timmen. Det är en stor trafikfara. Fordonen är inte gjorda för sådana hastigheter, säger Anders Enqvist, funktionsansvarig för trafikfrågor på Roslagspolisen.

Ytterligare två epa-traktorer har beslagtagits i Vallentuna på kort tid.

– Om man vill göra något åt det kunde man ha årlig besiktning i stället och kontrollera bilarna oftare, säger Filip Kilinc.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.