Nu erbjuds lägenheter till de branddrabbade

Efter storbranden på Oslogatan 22 blev 42 hushåll utan bostad.
Efter storbranden på Oslogatan 22 blev 42 hushåll utan bostad.
Nu har Svenska Bostäder hittat ersättningslägenheter till de 42 branddrabbade hushållen på Oslogatan i Husby.
Hyresgästerna får välja mellan att flytta till en permanent ersättningslägenhet eller till en tillfällig och sedan flytta tillbaka till Oslogatan.

Efter storbranden på Oslogatan 22 i Husby den 30 december saknar 42 hushåll bostad. Hyresvärden Svenska Bostäder har nu hittat ersättningslägenheter till samtliga.

Hyresgästerna får välja mellan att flytta till en permanent ersättningslägenhet som liknar den de hade på Oslogatan 22 eller till tillfälliga boenden.

– De permanenta ersättningslägenheterna finns i Husby. För de hyresgäster som vill flytta tillbaka till Oslogatan 22 erbjuds tillfälliga lägenheter i Tensta och Rinkeby. Det kommer dock att dröja innan renoveringen är klar då huset är väldigt brandskadat, säger Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

Hon uppmanar de hyresgäster som de ännu inte fått kontakt med att höra av sig till Svenska Bostäders kundcenter för att få information om ersättningslägenheterna och tömningen av det brandskadade huset.

Polisen utreder orsaken till branden. Storstockholms brandförsvar har inlett en utredning om brandens förlopp. Den beräknas vara klar om två månader.

– Vi kommer att titta på brandförloppet och se hur branden spred sig och vilka typer av barriärer och brandskydd som huset hade och se om det finns brister. Om det finns uppenbara brister får hyresvärden åtgärda det, då det är fastighetsägarens ansvar att se över sitt brandskydd, säger Robin Haglund, ansvarig chef för brandutredningar på Storstockholms brandförsvar.

Svenska Bostäder kommer att göra en egen utredning av branden och brandskyddet.

Under veckan som gått har det brandskadade huset börjat tömmas permanent.

– Vi betar av våningsplan för våningsplan. Hyresgästerna har fått gå in med sitt försäkringsbolag, säger Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska Bostäder.