Erdogans auktoritära arm når in i Rinkeby

"Jag tittar ständigt över axeln.” Förföljelserna fortsatte i Rinkeby av regimkritikern.
"Jag tittar ständigt över axeln.” Förföljelserna fortsatte i Rinkeby av regimkritikern.
Abdullah Bozkurt flydde från Turkiet och massarrestering av journalister. Men i Rinkeby fortsatte förföljelsen och han tvingades flytta.
– Jag visste att Erdogans auktoritära arm var lång. Men att den skulle sträcka sig hela vägen in i ett svenskt bostadsområde chockade mig, säger journalisten och turkiska regimkritikern, Abdullah Bozkurt.

När turkiska regeringen under sommaren 2016 inledde en massarrestering av 42 journalister kände den turkiska regimkritikern och journalisten Abdullah Bozkurt att han var näst på tur.

Några månader innan hade dagstidningen Today’s Zaman, där han var chef, stormats av kravallpoliser och lagts ned.

Anledningen ska vara att tidningen publicerat regimkritiska artiklar och för misstänkta kopplingar till den så kallade Gülanrörelsen.

Han flydde till Sverige och hoppades att han skulle få leva i fred. Men förföljelsen av honom och hans familj fortsatte.

Förföljelsen fortsatte i Rinkeby

Bara en dag efter att han flyttat in i en lägenhet i Rinkeby, i april förra året, ska en svensk-turkisk kvinna och fyra män ha knackat på dörren.

Samtalet blev snabbt hotfullt och liknade ett förhör, berättar Abdullah Bozkurt.

– De sa till mig att de inte ville bo i samma hus som en förrädare och terrorist. Jag blev orolig för min och min familjs säkerhet, säger journalisten och turkiska regimkritikern, Abdullah Bozkurt.

– Jag visste att Erdogans auktoritära arm var lång. Men att den skulle sträcka sig långt in i ett svenskt bostadsområde chockade mig, säger han.

Har fått flera dödshot

Familjen flyttade ut från lägenheten bara några timmar efter påhälsningen.

Men kvinnan började skriva hatiska inlägg på sociala medier om Abdullah Bozkurt, som Mitt i har tagit del av. Hon ska också ha skrivit att han borde straffas. Flera personer började hetsa i kommentarsfälten bland annat om att Abdullah Bozkurt borde hängas och han fick flera dödshot.

– När kvinnan uppgav vart jag och min familj hade flyttat bestämde jag mig för att polisanmäla händelserna.

Kvinnan, som är en profil inom en europeisk lobbyorganisation för Erdogans parti AKP, utreds nu av polisen misstänkt för uppvigling efter sina hatiska skriverier om Abdullah Bozkurt.

– I slutet av januari kommer jag att fatta beslut om jag ska väcka åtal i ärendet, säger kammaråklagaren Fredrik Ingblad.

I dag tittar sig Abdullah Bozkurt ständigt över axeln.

De Erdogananhängare som hotar honom på sociala medier är ofta svenskar, med turkisk ursprung, berättar han.

”Jag vet att jag tar stora risker, men någon måste våga”

Abdullah Bozkurt

Tusentals människor har gripits efter den misslyckade militärkuppen i Turkiet 2016, flera av dem för att de kritiserat Erdogans styre.

Trots riskerna fortsätter Abdullah Bozkurt att berätta om sin situation och sitt arbete som journalist.

– Jag vet att jag tar stora risker, men någon måste våga berätta annars tystas alla av de diktatorer och förtryckare.

Mitt i söker kvinnan som ingår i polisens utredning.

Fakta

Militärkuppen i Turkiet 2016

Ett misslyckat försök till militärkupp mot den parlamentariska demokratin i Turkiet inleddes kvällen den 15 juli 2016 och pågick fram till dagen därpå.

Kuppen ska ha varit organiserad av en fraktion inom den turkiska militären, men omständigheterna är ännu oklara. Minst 265 människor har dödats och mer än 1440 skadats.

Erdogan pekade ut Fethullah Gulen som ansvarig, trots att denne fördömde kuppförsöket.

Tusentals personer som uttryckt sig kritiskt mot regimen har sedan dess arresterats misstänkta för att sympatisera med Guledrörelsen.

 

Källa: Utrikesdepartementet och Daily News Hurriyet.