Ericastiftelsen räddas – men vården läggs ned

Ericastiftelsen på Odengatan räddas – men måste sluta bedriva vård.
Ericastiftelsen på Odengatan räddas – men måste sluta bedriva vård.
Psykiatrimottagningen Ericastiftelsen på Odengatan har hotats av nedläggning.
Nu väntas politikerna i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd fatta beslut om en ny avtalsform som ska rädda stiftelsen.
Men enligt avtalet måste all vård avslutas.

Ericastiftelsen har bedrivit psykisk vård för barn och unga sedan 1934. Varje år behandlas 350 unga personer på kliniken.

I höstas meddelade landstinget att verksamheten ska läggas ned, eftersom avtalet med mottagningen inte skett i enlighet med lagen om offentlig upphandling, LOU. Beskedet har väckt kritik från experter och bestörtning bland klinikens medarbetare.

Kan räddas

Men det finns sätt att rädda stiftelsen. Alliansen och de rödgröna har tidigare lyft frågan om en ny avtalsform för att fortsätta driva kliniken och vid nästa sammanträde väntas landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd ta beslut om att teckna ett så kallat idéburet offentligt partnerskap, IOP, mellan Ericastiftelsen och landstinget. Avtalet innebär att mottagningen kan fortsätta drivas tills vidare.

– Vi vill gärna fortsätta samarbeta med Ericastiftelsen. De gör bra insatser för unga människor i Stockholm och med den här modellen kan vi fortsätta dra nytta av deras höga kompetens, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Sabbatsberg får Sankt Görans närakut

Men IOP-avtalet har flera begränsningar. Bland annat innebär det att Ericastiftelsen inte kommer att kunna bedriva vård i fortsättningen. De 350 patienterna måste därför flyttas till andra mottagningar. Istället ska stiftelsen ägna sig åt forskning och utbildning.

– Det nya avtalet är positivt på många sätt, men det stora bekymret för oss är att vård inte inryms inom IOP. I nuläget är det högspecialiserad vård inom barn och ungdomspsykiatri som vi är allra bäst på. Nu kan vi inte fortsätta med det, säger Anna Norlén, verksamhetschef och rektor på Ericastiftelsen.

Beslutet om det nya avtalet tas i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd 10 april.