Ericssons besked om varsel slår hårt

Telekomföretaget Ericsson varslar. 1 125 anställda i Kista berörs.

Totalt varslar Ericsson om uppsägning av 2 200 tjänster i Sverige. Varslet slår extra hårt mot Kista, där 1 125 tjänster ska bort. I dag arbetar drygt 10 400 personer på Ericssons huvudkontor i Kista.

En rad andra orter berörs också av varslet: Borås, Kumla, Göteborg, Linköping, Katrineholm och Karlskrona. I Katrineholm avvecklas verksamheten helt och 400 tjänster försvinner.

– Det är ett tufft beslut, men det gör att Ericsson fortsatt ska vara världsledande. Det är en del av förändringsarbetet som pågår inom Ericsson, säger vd Hans Vestberg i ett pressmeddelande.

Redan i november meddelade företaget att man skulle spara 3–4 miljarder kronor. Varslet riktas särskilt in på företagets delar inom forskning och utveckling samt produktion, och 850 konsulttjänster tas bort.

Redan i år kommer neddragningar att påbörjas och de beräknas pågå till 2017. Besked till de anställda som berörs ska lämnas i juni, men förhandlingar med facket har redan börjat.

Förutom att det är ett hårt slag för dem som kommer att förlora jobbet menar Stefan Borg, klubbordförande vid Unionen Ericsson Kista, att situationen också är tuff för dem som är kvar.

– Arbetsbelastningen för dem som är kvar ökar. De får ta över arbetsuppgifter från dem som får gå. Det leder till hälsoproblem. Ett annat problem är att alla inte registrerar sin övertid vilket leder till att företaget egentligen inte har en aning om hur mycket folk faktiskt arbetar.

Arbetsbelastningen för dem som är kvar ökar.