Erik Källsäter, 18, har redan avverkat flera roller. Han började lönejobba 2018 – när han var tolv år. Då spelade han Tommy i Pippi Långstrump på Junibacken.

Att superhjälten Pippi Långstrump föddes som karaktär för 80 år sedan firas nu på flera håll i världen. Familjemusikalen "Pippi flyttar in i Villa Villekulla" hade därför nypremiär på Intima teatern vid Odenplan i helgen – och boven Blom, spelas av Erik Källsäter.

– Den här rollen är väldigt fokuserad på komik. Dunder-Karlsson och Blom är roliga och det är viktigt att förmedla humorn. Det är annorlunda än något jag gjort tidigare, säger han.

– Det kräver övning och tajming att vara rolig. Det tar tid att sätta slapsticks, och man kan inte hålla tillbaka. Det är inte alltid lätt att släppa loss, ge sitt allt och våga testa något nytt. Men det är det det handlar om.

Pippi på Intiman. Här i ett av flera dansnummer.

Pippi på Intiman. Här i ett av flera dansnummer.

Foto Markus Garder

Inför premiären har det varit en intensiv period av repetitioner, något Erik har kombinerat med studier på gymnasiet. Han går i trean på Campus Viktor Rydberg, och det är inte alltid lätt att få ihop jobb och plugg.

Tuff kombo

– Det har varit lite kämpigt och svårare att hänga med i studierna i trean än det var i ettan. Samtidigt har jag lärt mig att hantera det. Jag hittar tillfällen att göra skolarbete under tiden jag repar.

Musikal är en optimal konstform för Erik Källsäter.

– Jag gillade främst musik när jag var liten och sedan började jag dansa när jag var runt nio. Intressena slogs ihop och blev till musikal.

Hur var det att få lön som tolvåring?

– Jag behövde ju inte pengar på samma sätt då. Men det var speciellt att veta att jag hade jobb som vuxna har, och tjänade pengar.

Han har bott på Lidingö hela livet och bor i Bo, med sin familj.

– Det är skönt att komma bort från stan och hem till ett lugnt bostadsområde.

"Pippi flyttar in i Villa Villekulla" spelas på söndagar på Intima Teater under hösten. 

"Det är härligt att spela i Pippi Långstrump för att man vet att publiken kommer att bli så glada!"

"Det är härligt att spela i Pippi Långstrump för att man vet att publiken kommer att bli så glada!"

Mats Rösund