ANNONS

Eriksdalsbadets tak läcker in vatten

Det läcker in vatten på flera platser på det 9 000 kvadratmeter stora taket på Eriksdalsbadet. Badchefen Sara Franzén Shilwan berättar att det kan bli stora vattenpölar inomhus efter ett kraftigt regnoväder.
Det läcker in vatten på flera platser på det 9 000 kvadratmeter stora taket på Eriksdalsbadet. Badchefen Sara Franzén Shilwan berättar att det kan bli stora vattenpölar inomhus efter ett kraftigt regnoväder.
Under en tid har Eriksdalsbadet haft problem med vatten som rinner längs med innerväggarna.

Men nu har situationen visat sig vara betydligt värre än vad man först trodde.

Nu måste taket renoveras – eller bytas ut.
ANNONS

Dripp, dropp, dripp, dropp.

Det finns inte enbart vatten i bassängerna på Eriksdalsbadet. För ungefär ett år sedan upptäckte personalen på badet att det droppade vatten längs med pelare och på flera andra ställen från innertaket.

Problemen eskalerade när det blev dåligt väder – och under den gångna sommarens regnoväder bildades stora vattensamlingar på golvet på olika ställen i simhallen.

– Här ser man att det runnit in, säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef på Eriksdalsbadet och pekar mot en av väggarna i badhuset. Uppe i hörnet har väggen mörknat av fukten.

Nyligen besiktigades hela taket, och Lokaltidningen Mitt i kan nu avslöja att det hittades läckage på flera olika ställen.

– Vi kan konstatera att taket är i sämre skick än vad vi visste, säger Mark Shafti, projektledare på fastighetskontoret i Stockholm stad.

Problemet tros dels vara att grus, sand och andra lösa föremål faller ner på taket från Johanneshovsbron, vilket gör att det blir stopp i avvattningssystemet. Det innebär att vattensamlingar blir liggandes kvar på yttertaket för att sedan sippra igenom till innertaket.

Nu på hösten är det också problem med löv som täpper igen vattenrännorna.

– Det kan vara så att taket är felkonstruerat, eftersom avrinningen inte fungerar helt som den ska, säger Mark Shafti.

ANNONS

Därför har fastighetskontoret påbörjat en utredning för att se hur takläckorna bäst ska lagas och hur omfattande läckaget är. Det är ännu för tidigt att säga om taket behöver en ny konstruktion eller om det går att renovera och ordna bättre avrinning på det nuvarande taket.

Vad kommer renoveringen att kosta?

– Det vet vi inte än. Vi får avvakta och se vad vi kommer fram till i utredningarna. Kostnaderna är helt beroende av vilka åtgärder som anses nödvändiga, säger Mark Shafti.

Kommer badet att behöva hålla stängt?

– Det är ännu för tidigt att säga. Vi får avvakta utredningen.

Badet är mycket populärt och har över en miljon besökare varje år. En av dem som regelbundet besöker badet för att simma är Caroline Cederberg.

– Jag hoppas verkligen inte att badet kommer att behöva stänga. Det skulle vara jättesynd, säger hon.

Utredningen vad som ska hända med taket tros vara klar under hösten.

Och att laga taket är inte den enda kommande renoveringen för badet. Under julhelgen kommer 50-metersbassängen att hålla stängt under nära fyra veckor, mellan 21 december och 15 januari. Skvalprännan i badet ska tätas och fixas till.

Under den perioden kommer dock 25-metersbassängen, äventyrsbadet och hopp- och undervisningsbassängen att hålla öppet som vanligt. Vad renoveringen av 50-metersbassängen kommer att kosta är ännu oklart. Idrottsförvaltningen håller på att ta in offerter på arbetet just nu.

Fakta

En miljon besökare om året

Eriksdalsbadet har runt 1,2 miljoner besökare per år.

Det har fem bassänger på innebadet och fyra bassänger på utebadet.

Badet är Sveriges nationalarena för simsport.

Taket är cirka 9000 kvadratmeter.

Hur omfattande vattenläckorna är och vilka åtgärder som måste tas ska nu utredas av fastighetskontoret.

Vad renoveringen kommer att kosta är ännu oklart.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.