S:t Eriksplan kan få inglasad inomhuspark

Inomhuspark vid S:t Eriksplan
Parken består av en huvudbyggnad, uppdelad i sex ellipsformade småbyggnader.
Inomhuspark vid S:t Eriksplan
Så kan parken se ut inifrån.
Inomhuspark vid S:t Eriksplan
Parken ska kompletteras med en ny tunnelbaneuppgång.
I Stockholms stad finns alldeles för få offentliga platser som är gratis. De tycker arkitektbyrån Utopia Arkitekter som går fram med ett nytt, spektakulärt förslag: En inglasad inomhuspark mitt på S:t Eriksplan.

– Under den kalla och mörka perioden på året har stockholmarna väldigt lite att välja på om de vill umgås inomhus utanför hemmet utan att behöva spendera pengar. Vi vill skapa en icke-kommersiell varm, grön och ljus yta där man kan få skydd från väder och vind, säger Jesper Lövkvist, konceptutvecklare på Utopia Arkitekter om det nya förslaget.

Parken består av en huvudbyggnad, uppdelad i sex ellipsformade småbyggnader. Allt är byggt i glas och trä och ska fungera som ett komplement till Vasaparken under höst- och vintermånaderna.

Kan användas för ”utomhusbio”

Tanken är att parken ska användas för bland annat författarträffar, förskolebesök, teaterföreställningar, skolkonserter, stadsodlingskurser och ”utomhusbio” – och allt ska vara gratis.

Vad blir det för klimat i parken?

– Det blir ingen tropisk miljö, utan vi tänker oss att parken har en vanlig inomhustemperatur. Under vintertid vill vi kunna återvinna värmen i luften från den intilliggande tunnelbanan och garaget, säger Jesper Lövkvist.

Inomhuspark vid S:t Eriksplan

Så kan parken se ut från insidan.

Förslaget offentliggjordes på fastighetsmässan MIPIM i Cannes och på Utopia Arkitekters hemsida på onsdagen och har redan presenterats för Stockholms stad.

– Vi har en dialog med stadens och hittills har de varit väldigt positiva. Vi ser det som att vi ger en idéinjektion till staden. Nu jobbar vi målmedvetet vidare tillsammans med staden och projektpartners för att det här ska kunna bli verklighet, säger Jesper Lövkvist.

”Mer intressant än en gräsmatta”

Han tror att många uppfattar området vid S:t Eriksplan som ogästvänlig.

– Man har anlagt en stor gräsyta som är omgiven av en ganska hög mur. Det gör att folk avstår från att använda platsen. Vi tycker att man bör göra något betydligt mer intressant än en gräsmatta.

Planen är också att bygga en ny byggnad vid tunnelbaneuppgången på andra sidan Odengatans förlängning, som knyter an till parken. Även den i ellipsform av glas och trä.

Vissa kanske ser det här som ett för stort ingrepp i miljön. Vad säger du till dem?

– Det är sällan som man kommer med förslag som inte får kritik för att det innebär för stora ingrepp. Visst, det är en rejäl förändring i stadsbilden men vi tycker att inomhusparken blir vacker och att den förbättrar miljön både funktionsmässigt och utseendemässigt, säger Jesper Lövkvist.