Erkände först sexköp – sen ändrade han sig

Hägerstensbon hävdar att han ångrade sig och backade från sexköpet. Därför friades han av tingsrätten.

Men rätten var inte enig – och nu överklagas domen.

Det var för snart ett år sedan som den 70-årige mannen från Hägersten körde till Mäster Samuelsgatan och fick kontakt med en kvinna som han tog upp i sin bil. Hans avsikt var egentligen inte att köpa sex, men kvinnan var påstridig, uppgav han under rättegången.

Kvinnan ville ha 3 000 kronor, men han prutade och de kom överens om 2 000 kronor. Sedan åkte de hem till honom. Men något sex blev det aldrig, betonade 70-åringen.

Kvinnan ska näm­ligen ha­ blivit så otrevlig och aggressiv att han sa åt henne att glömma alltihop. Enligt mannen fick dock kvinnan behålla pengarna och han skjutsade henne tillbaka till city.

På väg dit blev det bråk om pengar och polisen dök upp. Och i polisförhöret medgav mannen att han genomfört ett samlag med kvinnan.

Han skrev även i ett brev till polismyndigheten att hans syfte var att köpa sex. Varför han senare ändrade sin version förklarar han med att han kände sig stressad i förhöret.

När fallet var uppe i Stockholms tingsrätt stod mannen åtalad för köp av sexuell tjänst alternativt försök till köp av sexuell tjänst. Men majoriteten av nämndledamöterna tyckte inte att åtalet höll och friade mannen.

Det var inte ställt utom allt rimligt tvivel att de båda verkligen hade haft sex, ansåg de. Tingsrätten tyckte inte heller att åtalspunkten om försök höll, eftersom mannen därmed gjort ett så kallat ”frivilligt tillbakaträdande”.

Tingsrätten var dock inte enig. Både rättens ordförande och en av ledamöterna ville döma mannen till dagsböter för sexköp.

Åklagaren höll med och har nu överklagat domen till Svea hovrätt.

– Mannen har i ett uppläst och godkänt polisförhör berättat att han har haft sexuellt umgänge med kvinnan. Han har inte gett någon rimlig förklaring till varför han ändrat sina uppgifter. Det är inte trovärdigt och en efterhandskonstruktion, säger åklagaren Paulina ­Belchatowski.

Fakta

551 anmälda fall av sexköp ifjol

Sedan 1999 är det förbjudet att betala för en tillfällig sexuell förbindelse i Sverige. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.

Under 2012 anmäldes 551 fall av sexköp i Sverige. 2011 var siffran 765 fall och året innan 1 277.

Enligt en granskning som Dagens Nyheter gjorde tidigare i år har ingen sexköpare hittills dömts till fängelse.

Källa: brå, DN