ANNONS

Ernst Ahlgrens väg ifrågasätts

”Om man byter gatunamn kanske folk inte förstår varför. Men Victoria Benedictsson borde få erkännande i eget namn för det hon gjorde. Kanske en minnesskylt”, säger Linn Stålberg, 26, som bor på Ernst Ahlgrens väg.
”Om man byter gatunamn kanske folk inte förstår varför. Men Victoria Benedictsson borde få erkännande i eget namn för det hon gjorde. Kanske en minnesskylt”, säger Linn Stålberg, 26, som bor på Ernst Ahlgrens väg.
Hanna Gerdes (L) vill rätta till namnvalet när det gäller Ernst Ahlgrens väg i Fredhäll.
Hanna Gerdes (L) vill rätta till namnvalet när det gäller Ernst Ahlgrens väg i Fredhäll.
Victoria Benedictsson vid 22 års ålder.
Victoria Benedictsson vid 22 års ålder.
Ge författaren Victoria Benedictsson, som stod bakom pseudonymen Ernst Ahlgren, den uppmärksamhet hon förtjänar.

Det tycker Hanna Gerdes (L). Hon vill ha skyltar som berättar vem författaren var.
ANNONS

Fredhäll

I Fredhäll har gatorna namn efter författare och de allra flesta är manliga namn. Däribland finns Ernst Ahlgrens väg, ett namn som kom på 1940-talet. Men Ernst Ahlgren är pseudonym för Victoria Benedictsson och i dag borde staden göra något åt det, anser Hanna Gerdes (L) i kulturnämnden.

– När vi har haft en känd författarinna som påverkat svensk litteratur – varför ska vi fortsätta osynliggöra henne. Det ironiska var att hon skrev om kvinnans roll. Och jag är väldigt trött på att man osynliggör kvinnor, säger Hanna Gerdes.

Hon bor inte själv i Fredhäll men har en väninna som bor på gatan.

– Hon undrade varför inget finns där som beskriver att Ernst Ahlgren egentligen är Victoria Benedictsson.

Själv ställde hon sig samma fråga. Tillsammans med ett par partikamrater har hon skrivit en motion om att det är dags att lyfta fram Victoria Benedictsson i ljuset.

Att döpa om etablerade gator kan vara knepigt. När en Kristinebergsbo för sju år sedan föreslog att gatan skulle döpas om till Victoria Benedictssons väg fick hon nej.

– Pseudonymer var inte ovanliga förr och de finns ju också vid Orvar Odds väg och Onkel Adams väg. Ett hävdvunnet namn ska enligt kulturmiljölagen inte ändras om det inte finns mycket starka skäl. Vi tyckte inte att sådana skäl fanns, säger Kristian Rosengren som ingår i namnberedningen i Stockholms stad.

Det blir helt enkelt för krångligt att byta ut gatskyltar, kartor, GPS-databaser, visitkort och annat.

ANNONS

Men motionen föreslår inte något namnbyte utan ser tre andra lösningar.

– Man skulle kunna ha en historisk informationstavla som beskriver hennes författarskap. Man kan också ha dubbla gatuskyltar, som man kan se i Frankrike. Eller namnge en ny gata efter henne. Det viktiga är att uppmärksamma hennes gärning och se dåtidens patriarkala samhällsordning, säger Hanna Gerdes

I Kristineberg och Fredhäll har många gator författarnamn. Hans Lagergren, själv boende i Fredhäll, kom i ”Alla författare på Kungsholmen” från 2014 fram till att bara 15 procent av dem är kvinnliga.

Nu försöker Stockholms stads namnberedning att jämna ut den orättvisan.

– När det gäller nya namn sätter vi nästan bara kvinnliga namn, säger Kristian Rosengren.

– Till exempel har vi i Sköndal uteslutande satt namn efter kvinnliga konstnärer. När det står och väger väljer vi alltid kvinnan om det inte handlar om en person med koppling till platsen. Men det handlar det ju inte om i Kristineberg och Fredhäll.

Så i nybyggda Hornsberg är det som bekant bättre. Lenngrensgatan är uppkallad efter Anna Maria Lenngren, Nordenflychtsvägen efter Hedvig Charlotta Nordenflycht och Moa Martinsons Torg efter vår främsta kvinnliga arbetarförfattare.

Fakta

Tog sitt liv vid 38 års ålder

Victoria Benedictsson levde 1850–1888.

Hon ville bli konstnär men fick inte för sin far. Hon gifte sig olyckligt med en 30 år äldre man.

Under pseudonymen Ernst Ahlgren skrev hon om kvinnans frigörelse och hon betydde mycket för 1970-talets kvinnorörelse.

Hon debuterade vid 34 års ålder år 1884. Mest kända är romanerna ”Pengar” och ”Fru Marianne” samt hennes detaljrika och utlämnande dagböcker.

1888 tog hon sitt liv. Ekonomiska bekymmer och olycklig kärlek till den danske kritikern Georg Brandes anges som förklaringar till självmordet.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.