ANNONS

Robot kan ersätta läkare vid röntgen

Danderyds sjukhus.
Danderyds sjukhus.
Ny forskning som Danderyds sjukhus har tagit fram visar att AI kan göra samma röntgenbedömningar som en ortopedläkare.
– Vår studie är den första i världen inom området och vem vet var vi hamnar med tekniken om 5-10 år, säger överläkare Max Gordon på Danderyds sjukhus.
ANNONS

Artificiell intelligens (AI) används redan idag i en mängd olika områden. När AI inom bildtolkning fick ett genombrott 2012 användes en algoritm som var tre gånger sämre än en människa på att känna igen objekt. Sedan dess har utvecklingen gått fort.

Tre år senare (2015) var resultaten lika bra som människan för att året efter bli dubbelt så bra. Max Gordon som är överläkare på Danderyds sjukhus började tänka på hur tekniken skulle kunna användas inom röntgenbedömningar och har arbetat med detta i 3 år.

”Vi ser stora utvecklingsmöjligheter”

– Vi har publicerat en studie kring hur röntgenbilder kan tolkas med hjälp av datorprogram. Det är första gången det används för röntgenbilder och vi ser stora utvecklingsmöjligheter. Nu arbetar vi med resultatet och hur vi kan ta detta till nästa nivå, säger Max Gordon till Mitt i.

Lika träffsäkert som läkarna

I studien lät de AI titta på 256 000 bilder på händer, handleder, fotleder från Danderyds sjukhus bildarkiv. Parallellt har två överläkare gjort bedömningar av samma bilder. AI och läkarna uppnådde samma resultat. Detta med en låg bildupplösning.

– Det vi har visat är de första resultaten och vem vet var vi kommer att befinna oss om bara fem-tio år. Inom vissa områden kan AI och robotar göra ett bättre arbete än människor men kan i dagsläget inte helt ersätta en läkare. Det finns fler aspekter inom vården än bara ett ja eller nej-svar, säger Max Gordon.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.