ANNONS

Fick dubbel ersättning – kommunen ska utreda

Oppositionen fick, något oväntat, igenom sitt förslag om en utredning i fullmäktige.
Oppositionen fick, något oväntat, igenom sitt förslag om en utredning i fullmäktige.
Sedan det kommit fram att Mikael Jämtsved (MP) fått dubbla ersättningar krävde oppositionen en extern utredning av frågan. Förslaget röstades ner i kommunstyrelsen och såg ut att röstas ner även i fullmäktige. Men då lade flera ledamöter ner sin röst och oppositionen fick igenom förslaget.
ANNONS

Förra veckan skrev Mitt i Järfälla om att det framkommit att kommunalrådet Mikael Jämtsved (MP) kan ha fått omkring 400 000 kronor i felaktig ersättning under de senaste två åren. Detta eftersom han avlönats både för sitt arbete i kommunstyrelsen, och i styrelsen för kommunägda Järfällahus AB.

Enligt kommunens regler ska inga andra arvoden utgå till politiker som redan får över 50 procents ersättning (vilket Jämtsved får), men arvodeskommittén som ansvarar för att tolka reglerna, menar att det inte varit tydligt att dessa regler omfattar även de bolag som ägs av kommunen. När Jämtsveds situation uppdagades föreslog därför arvodeskommittén att reglerna skulle förändras, för att förtydliga att reglerna omfattar även kommunens bolag.

Oväntat resultat i fullmäktige – många lade ner sina röster

Men när frågan togs upp i kommunfullmäktige lyckades oppositionen få igenom sitt krav på en extern och oberoende av frågan, utöver ett förtydligande av reglerna. Oppositionen, med Kristdemokraterna och Moderaterna i spetsen, menar att reglerna redan nu förhindrar denna typ av dubbel ersättning.

votering Järfälla kommun om dubbla ersättningar i kommunen

Nio ledamöter avstod från att rösta när oppositionens förslag fick bifall.

Efter en muntlig omröstning konstaterade kommunfullmäktiges ordförande att oppositionens förslag avslagits. Då bad oppositionen om votering – alltså att alla ledamöter får trycka på knappar för att rösta. I voteringen visade det sig istället att oppositionens förslag bifallits. Bara 22 ledamöter röstade emot förslaget, vilket innebär att några av den styrande majoritetens ledamöter röstade emot eller avstod från att rösta.

ANNONS

”Nu faller mycket ansvar på kommunstyrelsen”

Cecilia Löfgreen (M) som var en av de som debatterade för oppositionens förslag, vill inte säga att hon är förvånad över utfallet i kommunfullmäktige – bara glad. Dessutom berömmer hon de ledamöter som gått emot kommunstyrelsen och röstat för oppositionens förslag.

Opposiotionsrådet Cecilia Löfgreen (M).

– Det var stolt gjort av de som valde att förfoga över sin egen röst. Just nu handlar detta bara om att få ett objektivt perspektiv på om detta gått rätt till eller inte, säger Cecilia Löfgreen.

Vem som ska genomföra granskningen eller när den påbörjas är inte klart än.

– Nu faller ju väldigt mycket ansvar på kommunstyrelsen och ordföranden Claes Thunblad, att se till att detta hanteras enligt kommunfullmäktiges önskemål. Det är ju de som är ansvariga för att se till att den externa granskningen genomförs, säger Cecilia Löfgreen.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.