Min lokala hjälte

Polis får ersättning efter skott i Farsta

Djurskyddspolisen utreder en anmälan om olaga intrång och sexuellt utnyttjande av djur efter ett inbrott i Väsby Ridskola.
Polisen som besköts i Farsta får rätt till ersättning.
Skotten som gick in i polismannens bil vid ett rån i Farsta, ansågs först inte ”tillräckligt grovt” för att han skulle få ekonomisk ersättning. Nu har Brottsoffermyndigheten ändrat sig.

I augusti 2014 utsattes Forex i Farsta för ett grovt rånförsök. När en polis tog upp jakten klev en av rånarna ur flyktbilen och sköt flera skott med ett automatvapen. Polismannen skadades inte men tre av skotten träffade bilen.

Två män dömdes senare i hovrätten för försök till grovt rån. Däremot friades de för mordförsök då det inte gick att bevisa vem som skjutit.

När polismannen sökte ersättning för kränkning från Brottsoffermyndigheten kom nästa besvikelse. Begäran avslogs. ”En polis får antas ha en mental förberedelse för att mötas av ett visst verbalt och fysiskt våld”, skrev myndigheten som inte tyckte att angreppet var tillräckligt grovt för att ses som en kränkning.

Beslutet väckte reaktioner, bland annat från Rikspolischef Dan Eliasson. ”Poliser hör till de yrkesgrupper som förväntas tåla mer än andra, men det måste finnas gränser för vad samhället accepterar”, skrev han i ett veckobrev i fjol.

Polismannen själv gjorde en överprövning till Brottsoffernämnden.

– Det var precis som i Malexander, och ren tur att jag inte blev träffad. Om detta inte är allvarligt, vad är det som krävs då? sa han i en artikel i tidningen Svensk Polis.

Nu skriver samma tidning att Brottsoffermyndighetens beslut har ändrats – polismannen får sin ersättning.

– Allt annat hade varit en skandal. Det betyder oerhört mycket för mig och alla poliser, säger polismannen i artikeln.