Ertappad för fjärde gången – slipper fängelse

Kvinnan körde utan körkort för fjärde gången på två år, vilket normalt ger fängelse.
Kvinnan körde utan körkort för fjärde gången på två år, vilket normalt ger fängelse.
För fjärde gången på två år gjorde sig den 45-åriga kvinnan skyldig till grov olovlig körning.

Den här gången skedde brottet på Ormingeleden.

Men hon slipper fängelse.

Nacka tingsrätt hänvisar till praxis som i vissa fall medger att domstolar kan döma till en annan påföljd än fängelse och dömer till skyddstillsyn, drogavvänjning och förlängd övervakning.

Kvinnan stoppades på Ormingeleden i oktober 2015. Polispatrullen tyckte att kvinnan körde ryckigt vilket visade sig bero på att bilen saknade servostyrning.

När kvinnan öppnade förardörren ramlade en påse med 1,96 gram amfetamin ut ur bilen.

Kvinnan har nu dömts för två fall av ringa narkotikabrott, rattfylleri och grov olovlig körning. Sedan tidigare hade hennes körkort dragits in.

Enligt domen var det här fjärde gången hon gjorde sig skyldig till grov olovlig körning på två år.

Enligt Nacka tingsrätt finns en praxis att den som döms för grov olovlig körning för fjärde gången ska dömas till fängelse.

Men enligt domen har kvinnan hållit sig drogfri sedan årsskiftet och har en ambition att ta sig ur missbruket. Nacka tingsrätt bedömer att det därför finns skäl att en tidigare skyddstillsyn ska förlängas med ett år förenad med drogavvänjande behandling.

45-åringen har nekat till grov olovlig körning och menar att körkortet dragits in felaktigt och en sjukdom gör att hon inte kan åka kollektivtrafik och att hon därför köpt en bil, trots att hon saknar körkort.

Hon har erkänt att hon använt amfetamin, men inte att påsen med amfetamin var hennes och inte heller att hon var påverkad av amfetamin när hon stoppades.