ANNONS

Ännu en krog ertappad med att luras på menyn – bjöd på mufflon

Krog serverade muflon
Gästerna fick ben från mufflonfår istället för lammfilé.
På menyn stod det att krogen serverade kungsräkor och lammfilé. I själva verket var det miljöskadliga tigerräkor och kött från benen på mufflonfår. Nu måste krogen i Vaxholm skärpa sig och sluta lura sina gäster.
ANNONS

I somras berättade Mitt i om krogen i Österåker som lurades med menyn. Nu har en restaurang I Vaxholm ertappats med samma typ av fusk.

På Vaxholmskrogens meny stod det att rätterna innehöll kungsräkor och lammfilé. Men kommunens inspektion visade att krogen bara hade lammlägg från mufflonfår – en billigare styckningsdetalj än filé. Och i stället för kungsräkor fann man svarta tigerräkor – som odlas och av många anses vara en stor miljöbov.

– Vi tar inte ställning till om det som serveras är bra eller dåligt, men det är det som står på menyn som ska serveras, säger Clara Lövgren inspektör på SRMH, Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Krogen fick också en anmärkning eftersom den inte kunde visa varifrån livsmedlen kom. Enligt krogen kastade man i stället följesedlarna. Det strider mot EU:s förordning om spårbarhet som bland annat är till för att förebygga hälsorisker, exempelvis när livsmedel innehåller skadliga ämnen eller farliga bakterier.

Krogen i Vaxholm har nu fram till 1 februari på sig att åtgärda bristerna.

Fakta

Mufflon och tigerräkor

  • Mufflon räknas som klövvilt och har hållits i hägn i Sverige sedan 1930-talet, men förrymda får lever också vilt, bland annat i skärgården. De anses inte tillhöra den svenska faunan och får jagas hela året.
  • Tigerräkor kallas även scampi, gambas eller tropisk räka. De odlas i stor skala i Asien, men odlingarna anses ha mycket stor miljöpåverkan i form av stranderosion när mangroveskogar huggs ned för att ge plats åt dammar. Dessutom förstörs jordbruksmark och vid odlingen används både antibiotika och andra kemikalier. Odlingarna bidrar också till att minska fiskbeståndet.

 

Källa: Wikipedia, Naturskyddsföreningen