ANNONS

Essingebarnen får gå före i kön under förskolekrisen

Arkivbild
Arkivbild
En grannfejd på Stora Essingen kan leda till att Skogsmarkens förskola stänger helt.

Inga ersättningslokaler finns, men barnen ska få gå före i förskolekön, lovar stadsdelsförvaltningen.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat om förskolekrisen på Stora Essingen. Två förskolor, Skogsmarken och Vängåvan, riskerar att stängas, bland annat på grund av tvister med grannar.

Frågan är komplicerad och när det gäller Skogsmarken, där 84 barn går idag, finns det flera processer som hotar förskolan, berättar stadsdelsdirektören Ann-Christine Jenvén.

I dag hyr stadsdelen lokalerna från en bostadsrättsförening som vill bygga bostäder i lokalerna. Därför har de sagt upp avtalet med stadsdelen men samtidigt erbjudit ersättningslokaler i våningen under.

Tidigare har förskolan haft ett tillfälligt bygglov men i och med flytten sökte man ett permanent bygglov som godkändes av stadsbyggnadsnämnden.

En granne överklagade dock bygglovet och fick rätt hos länsstyrelsen som menar att detaljplanen inte tillåter att en så stor del av huset är en förskola.

Det beslutet har i sin tur överklagats av stadsdelen och bostadsrättsföreningen som nu väntar på besked från mark- och miljödomstolen i frågan.

Samtidigt pågår en parallell process där förskolan Skogsmarken, med hjälp av hyresnämnden, försöker få vara kvar i sina nuvarande lokaler fram till 2017.

– Det är väldigt oklart när vi får besked i de båda frågorna. Men det är sannolikt i slutet av sommaren, säger Ann-Christine Jenvén.

Risken är alltså att Skogsmarken måste stänga helt till hösten. Och inga ersättningslokaler har gått att finna.

ANNONS

– Vi har dammsugit Stora Essingen efter olika lokaler men det finns inga att tillgå, säger Göran Sjöqvist som är tillförordnad förskoledirektör på Kungsholmen

Lösningen, om förskolan måste stänga, blir att barnen på Skogsmarken får förtur i den ordinarie förskolekön på Kungsholmen. De får alltså välja vilken förskola de vill och går sedan före andra barn.

På Stora Essingen finns bara nio platser lediga. De kommer att gå till de på Skogsmarken som redan står i kö till dessa förskolor. De övriga hamnar alltså utanför ön.

– Vi kommer att skicka ut en förteckning över alla förskolor med lediga platser där man får rangordna fem alternativ, säger Göran Sjöqvist

Samtidigt pågår en annan process på en annan av de tre förskolorna på Stora Essingen: Vängåvan.

Den förskolan har också ett tillfälligt bygglov som behövts sökas om. Också här har en granne överklagat och fått rätt hos länsstyrelsen. I det fallet har dock förvaltningen större hopp om att få rätt i mark- och miljödomstolen, enligt Ann-Christine Jenvén.

Men faktum kvarstår: Om allt går åt pipan kan Stora Essingen snart förlora ungefär 120 förskoleplatser. De barnen måste få plats på någon av Kungsholmens andra förskolor och kön riskerar alltså att bli längre för alla förskolebarn.

– Så länge jag känner till har vi alltid klarat garantin på tre månader och vi tror att vi kommer att kunna göra nu också, säger Göran Sjöqvist.

Stadsdelsnämndens ordförande Arvid Vikman (S) stöder också förvaltningens försök till lösning.

– Vi har försökt dammsuga efter alternativa platser men en enig nämnd har landat i att det här är det bästa alternativet för barnen. Jag har full förståelse för att det blir jobbigt för föräldrar få ihop livspusslet. Och på sikt måste vi säkerställa att Stora Essingen har nog med förskolor, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.