Estelle, 73, badar året runt

Estelle Bergenhiem brukar bada från bryggan på Kråkudden de veckor hon bor hos sonen i Näsby park.
Estelle Bergenhiem brukar bada från bryggan på Kråkudden de veckor hon bor hos sonen i Näsby park.
Med tjocka yllesockor, vantar och badmössa kliver Estelle Bergenhielm ner i det iskalla novembervattnet. Hon badar gärna ute – året runt.

För finlandssvenska Estelle Bergenhiem är det en självklarhet att vinterbada. Hon gör det hemma i Esbo i Finland och hon gör det på Kråkudden nära sonens villa i Näsby park. När Lokaltidningen Mitt i möter den ungdomliga 73-åringen är klockan nästan tre. Dagen har varit klar och eftermiddagen är kylig. Hon kommer i sonens långa badrock med hotel­logga och på fötterna raggsockor och knallorange foppatofflor.

– Jag vet sjuksköterskor som går upp extra tidigt på morgonen för att hinna ta ett dopp, året runt. Det är så skönt när man har ett stressigt jobb. Det frigör endorfiner.

Framme vid bryggan tar hon på sig badmössa och vantar. Det är svårt att känna sig avundsjuk på henne när hon går nerför stegen mot det stålgråblå kalla vattnet.

– Det här är skönt, säger hon och tar några simtag ut så att vi ska hinna få lite bilder.

Efter tre minuter är hon uppe på bryggan och torkar sig noggrant. Sedan klär hon på sig.

– Man blir varm så fort man är uppe, för blodomloppet kommer ju igång i det kyliga vattnet, förklarar hon.

Estelle skulle önska att det även i Sverige fanns fler badställen som är särskilt anpassade för vinterbad. Nu finns bara Domarudden i Åkersberga och Hellasgården i Nacka som erbjuder vinterbad i vak och bastu.

Finska motsvarigheten till vårt Friluftsfrämjande, Suomen Latu, har gjort en undersökning bland 1 000 finska vinterbadare. Den visade flera positiva hälsoeffekter av badandet som psykiskt välmående, mindre stressymptom, mindre, bättre sömn, mindre värk, piggare och förbättrad ­blodcirkulation.

Fakta

Finska badråd

Ta alltid med en vän.

Värm upp musklerna innan.

Ta ett snabbt dopp första gången.

Klä dig och drick varmt efteråt.

Bada inte om du är sjuk eller berusad.

Hoppa aldrig i vattnet med huvudet först.

Lyssna på din kropp för att lära dig vad som fungerar bäst för dig.Källa: Suomen Latu