Etablerad men tvingas ändå flytta

Ahmad Jaadan, 23, och brodern Emir, 3, sitter i nyinköpta soffan som de tänker sälja.
Ahmad Jaadan, 23, och brodern Emir, 3, sitter i nyinköpta soffan som de tänker sälja.
Ahmad är oroad över att förlora jobbet om familjen tvingas flytta långt ifrån Brottby.
Ahmad är oroad över att förlora jobbet om familjen tvingas flytta långt ifrån Brottby.
12 barnfamiljer till nyanlända i Vallentuna sägs upp från sina bostäder under 2018. En av dem är familjen Jaadan från Syrien som inte vet var de ska ta vägen efter sommaren.
– Vi trivs här i Brottby och vi vill inte förlora våra jobb, säger Ahmad Jaadan.

Den sista juli måste familjen Jaadan flytta från radhuset i Brottby. Då löper deras tidsbestämda hyreskontrakt ut som Vallentuna kommun ordnade till dem efter att bosättningslagen infördes i mars 2016.

Familjen som består av mamma Fatima, och hennes fyra barn, varav två är vuxna och två är 3 respektive 18 år gamla, har nu rotat sig i Brottby. Ahmad, 23, jobbar på ett lager ett stenkast från bostaden och mamma Fatima, 43, står i köket på en förskola alldeles i närheten.

– Jag vet inte om jag får ett jobb någon annanstans eftersom jag inte pratar så bra svenska, säger Fatima.

Ahmad och Fatima vill inget annat än att bo kvar i Brottby och slippa rycka upp barnen från skolan och behålla sina nyfunna jobb. Men kommunen säger bestämt nej till att förlänga hyreskontraktet.

– Jag förstår inte varför? Vi är etablerade och jag har avslutat allt med arbetsförmedlingen. Det känns jobbigt att början om igen, säger Ahmad.

12 barnfamiljer kan bli utan hem

Av de nyanlända som anvisades till Vallentuna 2016 efter att de blivit beviljade uppehållstillstånd fick 67 personer, fördelade på 25 hushåll, tillfälliga hyreskontrakt i kommunen. 12 av hushållen består av barnfamiljer vars bostäder nu sägs upp när etableringstiden når tvåårsdagen.

Utifrån hur bosättningslagen är formulerad anser kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand (M) att nyanlända efter två år ska ses som vanliga medborgare i samhället.

– När etableringskontrakten går ut gör vi inte skillnad på om man har utländsk bakgrund eller svensk bakgrund. Man prövas då som vilken individ som helst på bostadsmarknaden.

Att de 12 barnfamiljerna inklusive familjen Jaadan försätts i hemlöshet tror inte Parisa Liljestrand.

– Vi ställer inte barnfamiljer på gatan. De olika förvaltningarna arbetar hårt med att hitta nya bostäder åt både ensamhushållen och familjehushållen. Men det kanske inte blir ett nytt boende i Vallentuna och kanske inte i Stockholmsområdet.

Hur resonerar ni om någon i familjen har sysselsättning?

– Då försöker vi hitta en bostad i närheten så man kan fortsätta ha kvar sitt arbete eller studera klart.

Funderar varje dag

Ahmad funderar varje dag på var familjen kan hamna. Han försöker hitta en ny bostad åt familjen i Brottby men det är svårt.

– Jag vet personer som tvingats flytta till ett hotell i Täby. Men där kostar en sängplats 10 000 kronor i månaden, och det är inte ett bra ställe för små barn.

Fatima är beklämd över att sonen Emir, 3, kanske måste byta dagis.

– Han har precis skolats in och fått kompisar, det känns trist att flytta nu.

Fakta

Bosättningslagen

Bosättningslagen ställer krav på kommuner att ordna boende till nyanlända som fått uppehållstillstånd. Syftet med lagen är att nyanlända snabbare ska tas emot för bosättning i en kommun, och därmed kunna påbörja etableringen i samhällslivet och på arbetsmarknaden.

Källa: riksdagen.se