Tikil gomen – etiopiskt stekt vitkål

Mikal Alem i Kista lagar etiopisk julmat.
Tikil gomen på vitkål äts med injera.
Kocken Mikal Alem firar jul två gånger om – först svensk och därefter med mat från Etiopien.
Gomen är en traditionell etiopisk grönsaksrätt, till jul lagar Mikal gomen med vitkål.

Du kan byta ut potatis, morötter och vitkål mot spenat eller mangold.

För 6 portioner

Ingredienser

200 g gul lök

100 g tomater

2 dl rapsolja

1 msk gurkmeja

1/2 kg potatis

1/2 kg morötter

1 kg vitkål

1 tärning grönsaksbuljong

30 gram färsk vitlök

Salt

Svartpeppar

Mikal Alem i Kista lagar etiopisk julmat.

Gomen äts på en injera, en syrlig pannkaka. Foto: Anna Z Ek

Gör så här

  1. Hacka lök och tomat. Stek i rapsolja i en kastrull på medelvärme i ungefär 5 minuter. Tillsätt gurkmeja.
  2. Skär potatis och morötter i mindre bitar och lägg i kastrullen. Låt puttra under lock i 15 minuter.
  3. Hacka vitkål och lägg i kastrullen med hackad vitlök, salt, buljong och svartpeppar. Låt puttra 10 minuter.
Fakta

Här kan du köpa injera

  1. Prisma, Skärholmen Centrum
  2. Munirs livs, Skärholmen Centrum
  3. MatDax, Hökarängen, Hagsätra, Högdalen
  4. Latinamerikanska livsmedel, Hötorgshallen
  5. Ica Supermarket, Husby

Känner du till fler butiker? Mejla josefin@wennang.com