Nya krogen Etoile siktar mot stjärnorna

Jonas Lagerström och Danny Falkeman öppnar krogen Etoile ihop.
Jonas Lagerström och Danny Falkeman öppnar krogen Etoile ihop.
Kockarna Jonas Lagerström och Danny Falkeman vill bjuda sina gäster på en föreställning de sent ska glömma.
Nu öppnar de krogen Etoile i Vasastan.

I lokalen som ligger insprängd mellan ett pizzaställe och en lunchrestaurang, på Norra Stationsgatan 51, flyger byggdammet.

Här inne håller Jonas Lagerströms och Danny Falkemans nya krog, som tagit över adressen efter restaurang Derelict, på att ta form.

På utsidan kommer gästerna att känna igen dem på den färgglada dörren, som ska målas blå, och på insidan sätter tegelväggar, ett vackert valv, koppardetaljer och en kristallkrona stämningen.

Fick nobben på Helsingborg – nu öppnar de krog ihop

Vännerna och kollegorna jobbade för första gången ihop i Norge för flera år sedan. Danny Falkeman hade tagit jobb på en restaurang i Oslo.

En vacker dag klev Jonas Lagerström in, han hade tagit rollen som kökschef på samma krog.

Sedan dess har de varit kollegor till och från, bland annat var de båda även med och öppnade upp Yolo i Djursholm 2014.

Jonas Lagerström och Danny Falkeman öppnar krogen Etoile.

Jonas Lagerström och Danny Falkeman öppnar krogen Etoile ihop.

Vill skapa något utöver det vanliga

Nu återförenas de ännu en gång på Etoile. Här vill de skapa något utöver det vanliga, och ambitionerna är höga.

– Vi har varit med i krogsvängen i Stockholm och är väldigt imponerade av vad folk gör. Men för att nå internationellt måste man våga sticka ut, säger Jonas.

Etoile kommer att ha plats för 26 gäster och erbjuda en sittning, med 18 serveringar, per kväll.

Ska erbjuda en helt vegetarisk meny

Prislappen för den fasta middagsmenyn, som kommer att gå att få helt vegetarisk, ligger på 1200 kronor.

– På Etoile ska gästerna få en upplevelse de inte kan få någon annanstans, säger Jonas.

Det ska vara som att gå på en föreställning – med moment som innefattar flytande kväve och flambering.

– Vi kommer att jobba väldigt mycket ute i matsalen, säger Danny.

Från asiatiskt till franskt och skandinaviskt

Smakmässigt har menyn en internationell bredd med såväl asiatiska influenser som fransk klassisk matlagning, svenskt och skandinaviskt.

– Framförallt så grundar det sig i lekfullhet, upplevelser och att laga jävligt god mat. Vi vill vara en krog för alla, säger Jonas.

Det franskklingande namnet Etoile betyder stjärnhimmel och anspelar på restaurangens eget tänk.

– En stjärnhimmel är levande och förändringsbar, det vill vi också vara, säger Danny.

Etoile öppnar fredagen den 11 maj och kommer därefter att ha öppet tisdag-lördag från klockan 17.30.