En torsdagskväll den 21 oktober förra året sköts rapparen Nils Grönberg till döds utanför en port i Hammarby sjöstad. Han var 19 år gammal. Flera grannar vaknade av skotten som kom att skaka om stadsdelen.

I Dalen, där han växte upp, hölls en stor minnesstund och manifestation mot våld. Bakom Sjöstadskapellet skapades en spontan minnesplats dit otaliga fans, grannar och människor kom för att lämna blommor och tända ljus.

– Det känns overkligt, att det kunde hända här. Det har alltid känts så tryggt, sa en granne till Mitt i dagarna efter mordet.

– Men som polisen sa till oss, det kan hända var som helst. Och jag vägrar känna mig otrygg, fortsatte hon.

Händelsen kom också att engagera föräldrar att börja nattvandra. Till Sjöstan kom en grupp föräldrar från Järvaområdet för att visa solidaritet.

Södermalmsbon Ida Kriisa tog då initiativ till att få föräldrar i innerstan att nattvandra i Rinkeby. Ett år senare nattvandrar hon fortfarande med Mobila gruppen som startades i syfte att få föräldrar att mötas över stadsdelsgränser.

– Det är jättefint och betydelsefullt. Det var aldrig tanken att det skulle fortsätta, men det är något jag är väldigt stolt över.

Vill nå ut till fler

Nattvandringarna har främst skett i de norra förorterna, men Ida Kriisa hoppas att fler ska engagera sig så att det kan ske i fler områden.

– Vi behöver fler vuxna. Oavsett vilken kultur du är född i eller vilken bakgrund du har så är en förälder lik en annan. Att träffas på det här sättet och byta tankar om våra barn är otroligt starkt.

Genom vandringarna har hon kommit i kontakt med många familjer och föräldrar till barn och unga som drabbats av skjutvapenvåldet.

– Jag har fått möta och drabbas av berättelser som är oerhört gripande. Jag kan inte förändra samhället, men visa ungdomar och mina barn att de är viktiga.

Mer fokus i området

Under året har polisen haft mer fokus på barn och ungdomar i Sjöstan, enligt kommunpolisen Anders Lindberg.

– Vi oroas lite över att det bor så många barn och unga i området, utan att det finns så mycket verksamhet riktat mot dem efter skolan. Men det är ändå ett av de lugnare områdena på Södermalm.

En person Mitt i talat med, som bor i samma hus som Nils Grönberg bodde i, tycker inte att området känns mer otryggt nu.

– Men våldet blev nära, på ett sätt det inte är om man bara läser om det. Det har pratats mycket om att Sjöstan är ett finare område, men det är lika illa var det än sker när det sker så nära inpå.

Ingen framgång i utredningen

Än har ingen dömts för brottet, men i våras delgavs en person misstanke för delaktighet.

– Misstankarna mot denna har inte stärkts, varför åklagaren inte begärt denne häktad, skriver polisen Mikael Nicklasson på sektionen för grova brott i ett mejl till Mitt i.

Närmare 350 förhör har hållits och polisen har fått svar på ett 30-tal analyser från Nationellt forensiskt center. Enligt polisen väntar fler förhör och fler undersökningar.

– Utredningen har en hypotes och uppfattning att en person eller personer tillhörande en gruppering är delaktiga i mordet.