Ett av 20 inbrott klarades upp i fjol

Inbrotten är nära att knäcka Maria. ”Jag har haft kunder som stått och gråtit med mig”, säger hon.
Inbrotten är nära att knäcka Maria. ”Jag har haft kunder som stått och gråtit med mig”, säger hon.
Med två gatstenar krossades rutan till Lötsjö blommor – det tredje inbrottet på ett och ett halvt år.

Förra året gjordes 20 butiksinbrott i kommunen. Bara ett fall ledde till en ­fällande dom.

”Oj, vad många som vill handla blommor i dag då” tänkte Maria Jonson när hon kom till sin butik Lötsjö Blommor förra söndagen.

Men folksamlingen var där för att se förödelsen efter ännu ett inbrott. Krossat glas låg överallt, blommor och krukor huller om buller. Någon ringde polisen, men Maria kunde bara gråta. Det var tredje inbrottet på ett och ett halvt år.

– Jag är helt uppgiven, det är så otroligt utmattande, säger hon.

Glasmästaren har lappat ihop fönstret som krossats med hjälp av två gatstenar som brutits upp i marken utanför. Den här gången tycks tjuvarna inte fått med sig något av värde, till skillnad från den dator och kassan som stals vid första och andra inbrottet.

Men det är knappt någon tröst.

– Så blomstrande affärer är det ju inte att man har råd att betala självrisken på 10 000 kronor varenda gång. Där rök den semestern i sommar, säger Maria Jonson som drivit företaget sedan 2010.

Inne i butiken har hon en tjock pärm fylld med papper från polisen om nedlagda förundersökningar. Någon större förhoppning om att brottet ska kunna lösas denna gång har hon inte.

– Samtidigt så vill jag inte flytta härifrån och ge upp. Jag tycker att jag behövs här vid kyrkogården.

Maria Jonson är inte ensam bland Sundbybergs företagare om att ha fått oönskad påhälsning. Förra året anmäldes 20 butiksinbrott i kommunen. Av dessa har endast ett klarats upp och en person dömts för brottet.

I juni förra året dömdes en 22-årig man för inbrottet mot Mickis spel tobak & video på Skogsbacken i januari samma år. Tack vare ett vittne kunde mannen dömas, även om hans två medgärningsmän gick fria. Mannen dömdes till fortsatt skyddstillsyn, då han begått brott tidigare.

Siffran för hela Sverige ser lite bättre ut. Under 2012 klarades 14 procent av alla anmälda butiksinbrott upp.

– Oftast har vi ingenting att gå efter, inga spår eller vittnesuppgifter, då är det svårt att lösa brotten, säger Anki Kleist vid Väster­orts­polisen.

Övervakningsfilmer är ofta till hjälp, men det är inte alltid de visar något, menar hon.

Eftersom inbrott är så svårutredda och sällan leder till fällande domar är de inte högprioriterade.

– Vi måste prioritera de utredningsresurser vi har, då kan vi inte lägga ner tid på sådant som vi kan lösa, säger Anki Kleist.

Jag är helt upp­given, det är så otroligt utmattande.Maria Jonson